ING Asigurări: Vom suporta creşterea TVA din profit, fără majorări de tarife

Autor: Angela Placinta 29.06.2010

ING Asigurări, cea mai mare companie din piaţa asigurărilor de viaţă, şi-a bugetat pentru acest an un profit la jumătate faţă de 2009, una dintre cauzele reducerii fiind şi majorarea TVA de la 1 iulie.



Cornelia Coman, directorul general al companiei, se aşteaptă la un profit net de 35-40 de milioane de lei (conform standardelor româneşti de contabilitate) în 2010, după ce anul trecut câştigul net s-a ridicat la 77,3 milioane de lei (18,3 mil. euro).

"Noi ne-am bugetat oricum un profit mai mic decât anul trecut, dar cu impactul creşterii TVA rezultatul se va duce şi mai jos. N-am calculat încă impactul, dar am decis că vom suporta creşterea TVA din profitul nostru. Probabil că o parte din cheltuieli vom reuşi să le micşorăm, dar altele vor creşte, cum ar fi cele cu chiria. Nu putem să începem acum să renegociem din nou chiriile pentru toate sediile", afirmă Coman (35 de ani), care conduce de doi ani ING Asigurări.

Companiile de asigurări sunt doar plătitori de TVA, pe care nu o pot recupera deoarece tarifele practicate de ei nu conţin această taxă, spre deosebire de alte industrii, unde TVA plătită poate fi compensată cu TVA încasată. Impactul majorării acestei taxe este însă mai mare în cazul companiilor de asigurări generale, unde costul cu despăgubirile cuprinde şi TVA, spre deosebire de cele de asigurări de viaţă.

Şi-ar putea reface bugetul de vânzări

ING Asigurări şi-a propus pentru anul acesta o creştere de 5% a primelor brute subscrise comparativ cu 2009, însă planul ar putea fi refăcut în următoarea perioadă, deoarece majorarea TVA va afecta venitul disponibil al populaţiei, ceea ce înseamnă că vânzările de asigurări de viaţă s-ar putea reduce. Totuşi, între mişcările din economie şi piaţa asigurărilor există un decalaj de aproximativ şase luni, astfel încât efectele majorării TVA s-ar putea vedea abia anul viitor. În 2009 subscrierile totale ale companiei s-au ridicat la 527 mil. lei (125 mil. euro).

"După primele şase luni nivelul subscrierilor este foarte aproape de cel bugetat şi acesta este motivul pentru care nu am schimbat încă bugetul. Vom face însă nişte analize macroeconomice cu ajutorul colegilor din bancă (ING Bank - n. red.) şi în funcţie de acestea am putea lua măsuri", explică directorul ING Asigurări.

Mizează pe noi produse unit-linked

ING Asigurări şi-a refăcut produsele de tip unit-linked, care au reprezentat jumătate din vânzări anul acesta, poliţele având în prezent costuri mai reduse şi informaţii mult mai clare. De la începutul anului până în prezent compania a vândut circa 20.000 de poliţe noi, din care jumătate sunt tradiţionale şi jumătate de tip unit-linked. Până la sfârşitul anului Coman estimează că vânzările de unit-linked se vor ridica la încă 13.000 de poliţe.

Compania mizează şi pe parteneriatele cu băncile, luna aceasta fiind încheiat un acord de distribuţie cu Citibank. De asemenea, asigurătorul, prezent pe piaţa locală de 13 ani, vinde poliţe prin intermediul ING Bank, Piraeus şi GE Money.

30% din clienţii de pensii facultative nu mai plătesc

Circa 30% din clienţii celor două fonduri de pensii facultative (pilonul III) administrate de ING Asigurări au renunţat să mai achite contribuţii în ultimul an, din cauza dificultăţilor financiare cu care se confruntă. O parte din cei care au renunţat sunt clienţi corporate, care au încheiat contracte de pensie facultativă pentru angajaţii lor.

În prezent, ING Asigurări are aproape 76.000 de clienţi la cele două fonduri ale sale, fiind cel mai are administrator de pensii facultative. De asemenea, ING Pensii deţine cel mai mare fond de pensii private obligatorii (pilonul II).

"Avem o rată de colectare mai mică decât în 2008, 30% din participanţi au stopat contribuţiile în ultimul an. Rata celor care nu mai plătesc a urcat aproximativ cu 10 puncte procentuale", spune Cornelia Coman.