Bănci și Asigurări

Încă un început de an slab pentru creditul de retail

 Încă un început de an slab pentru creditul de retail

Autor: Liviu Chiru

07.03.2011, 23:48 23

La fel ca în lunile precedente, creditul în lei a continuat săse contracte, în condiţiile în care cererea de finanţări a fostconcentrată pe valută.

Creditul de consum a înregistrat în ianuarie o scădere cuaproape 2% faţă de decembrie, soldul coborând la 63,1 miliarde delei (14,8 miliarde de euro). Contracţia a fost echilibrată, atâtfinanţările în lei, cât şi cele în valută înregistrând ritmuriapropiate de -2%.

La creditul ipotecar contracţia a fost mai uşoară, soldulcoborând cu -0,2%, până la 28,9 mld. lei (6,8 mld. euro). Susţinutde programul "Prima casă", ipotecarul marchează o creştere anualăcu 20%, în timp ce creditul de consum a rămas blocat la un ritm decontracţie anual de 12%.

Începutul de an a fost complicat pentru bancheri de intrarea învigoare a Legii 288/2010, creată pe baza cunoscutei Ordonanţe deUrgenţă 50/2010, care i-a obligat să revizuiască structura de costla creditele de retail. În aceste condiţii, mai mulţi jucători,inclusiv BCR, cea mai mare bancă după active, au suspendat temporarvânzarea anumitor produse de creditare.

Pe de altă parte, multe bănci au preferat să suspende comisionulde analiză dosar - care nu mai poate fi perceput ca procent dinsuma acordată, aşa cum se obişnuia în trecut, ci doar în sumă fixă- iar această ajustare a fost prezentată ca o campaniepromoţională. Rezultatele acestor campanii nu au fost însăsemnificative.

"Decembrie şi ianuarie sunt lunile cele mai proaste pentrucreditare", a spus recent Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank,singura bancă de top controlată de stat. El s-a arătat pesimist,notând că anul 2011 nu a început mai bine decât precedenţii doiani. În aceste condiţii, perspectivele pentru revenirea credituluide retail se amână din nou pentru a doua jumătate a anului, atuncicând salariaţii ar trebui să simtă în buzunare revenirea afacerilorcompaniilor la care lucrează.

Chiar dacă au ajustat comisionul de analiză a dosarului sau l-aueliminat complet, bancherii au avut grijă să majoreze marjele,astfel ca dobânda anuală efectivă - costul real al creditului - sănu se modifice semnificativ.

În aceste condiţii, dobânda nominală medie la creditele noipentru gospodăriile populaţiei a urcat în ianuarie cu 0,8 puncteprocentuale, până la 12,49% pe an, ştergând astfel ieftinirea dinprecedentele trei luni, potrivit datelor BNR. Totuşi, dobândarămâne mai mică decât la începutul lui 2010, când ajungea la 16% pean. La creditele în euro dobânda nominală a coborât însă înianuarie cu o treime de punct procentual, până la 5,57% pe an, unminim al ultimilor ani.

Gabriela Nistor, director executiv responsabil de retail laBanca Transilvania, afirma recent că eliminarea comisionului deanaliză este o fază intermediară, până când piaţa se va "aşeza" dinnou. Noile reglementări le permit bancherilor să încasezecomisionul doar de la clienţii care primesc credit, nu şi de la ceipe care îi resping.

În aceste condiţii, bancherii caută să stabilească pondereadosarelor respinse, iar costurile pentru acestea vor fi reflectateîn comisionul clienţilor care primesc finanţare.

După ce au ţinut creditarea aproape îngheţată timp de mai binede doi ani, bancherii se văd presaţi să accelereze vânzările,pentru că un sold mai mic de împrumuturi înseamnă o bază mai micăde venituri. Cum cheltuielile cu provizioanele ameninţă să rămânăridicate şi anul acesta, singura alternativă pentru bancheri estesă încerce să majoreze baza de venituri.

Gabriel Creţu, director de reţea şi vânzări la OTP Bank, aarătat recent ca banca se pregăteşte să testeze din nou piaţacreditului de consum, după mai mulţi ani în care astfel definanţări, considerate riscante, au fost oferite doar clienţilor cu un istoric foarte bun. El spune că luna ianuarie a fost mai bunăla OTP decât începutul anului 2010. Semnalul care le dă curaj acumbancherilor este calitatea foarte bună a creditelor vândute înultimii doi ani, ceea ce înseamnă că şi-au setat corect criteriilede selecţie a clienţilor. Totuşi, puţini se arată dispuşi să meargăşi cu dobânzile semnificativ în jos, în condiţiile în care au încăîn bilanţuri multe credite cu probleme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO