Încă un început de an slab pentru creditul de retail

Autor: Liviu Chiru 07.03.2011

Creditul pentru populaţie - fie de consum, fie ipotecar - a bifat încă un început de an slab, promoţiile aruncate pe piaţă de bancheri nereuşind să trezească interesul clienţilor.



La fel ca în lunile precedente, creditul în lei a continuat să se contracte, în condiţiile în care cererea de finanţări a fost concentrată pe valută.

Creditul de consum a înregistrat în ianuarie o scădere cu aproape 2% faţă de decembrie, soldul coborând la 63,1 miliarde de lei (14,8 miliarde de euro). Contracţia a fost echilibrată, atât finanţările în lei, cât şi cele în valută înregistrând ritmuri apropiate de -2%.

La creditul ipotecar contracţia a fost mai uşoară, soldul coborând cu -0,2%, până la 28,9 mld. lei (6,8 mld. euro). Susţinut de programul "Prima casă", ipotecarul marchează o creştere anuală cu 20%, în timp ce creditul de consum a rămas blocat la un ritm de contracţie anual de 12%.

Începutul de an a fost complicat pentru bancheri de intrarea în vigoare a Legii 288/2010, creată pe baza cunoscutei Ordonanţe de Urgenţă 50/2010, care i-a obligat să revizuiască structura de cost la creditele de retail. În aceste condiţii, mai mulţi jucători, inclusiv BCR, cea mai mare bancă după active, au suspendat temporar vânzarea anumitor produse de creditare.

Pe de altă parte, multe bănci au preferat să suspende comisionul de analiză dosar - care nu mai poate fi perceput ca procent din suma acordată, aşa cum se obişnuia în trecut, ci doar în sumă fixă - iar această ajustare a fost prezentată ca o campanie promoţională. Rezultatele acestor campanii nu au fost însă semnificative.

"Decembrie şi ianuarie sunt lunile cele mai proaste pentru creditare", a spus recent Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, singura bancă de top controlată de stat. El s-a arătat pesimist, notând că anul 2011 nu a început mai bine decât precedenţii doi ani. În aceste condiţii, perspectivele pentru revenirea creditului de retail se amână din nou pentru a doua jumătate a anului, atunci când salariaţii ar trebui să simtă în buzunare revenirea afacerilor companiilor la care lucrează.

Chiar dacă au ajustat comisionul de analiză a dosarului sau l-au eliminat complet, bancherii au avut grijă să majoreze marjele, astfel ca dobânda anuală efectivă - costul real al creditului - să nu se modifice semnificativ.

În aceste condiţii, dobânda nominală medie la creditele noi pentru gospodăriile populaţiei a urcat în ianuarie cu 0,8 puncte procentuale, până la 12,49% pe an, ştergând astfel ieftinirea din precedentele trei luni, potrivit datelor BNR. Totuşi, dobânda rămâne mai mică decât la începutul lui 2010, când ajungea la 16% pe an. La creditele în euro dobânda nominală a coborât însă în ianuarie cu o treime de punct procentual, până la 5,57% pe an, un minim al ultimilor ani.

Gabriela Nistor, director executiv responsabil de retail la Banca Transilvania, afirma recent că eliminarea comisionului de analiză este o fază intermediară, până când piaţa se va "aşeza" din nou. Noile reglementări le permit bancherilor să încaseze comisionul doar de la clienţii care primesc credit, nu şi de la cei pe care îi resping.

În aceste condiţii, bancherii caută să stabilească ponderea dosarelor respinse, iar costurile pentru acestea vor fi reflectate în comisionul clienţilor care primesc finanţare.

După ce au ţinut creditarea aproape îngheţată timp de mai bine de doi ani, bancherii se văd presaţi să accelereze vânzările, pentru că un sold mai mic de împrumuturi înseamnă o bază mai mică de venituri. Cum cheltuielile cu provizioanele ameninţă să rămână ridicate şi anul acesta, singura alternativă pentru bancheri este să încerce să majoreze baza de venituri.

Gabriel Creţu, director de reţea şi vânzări la OTP Bank, a arătat recent ca banca se pregăteşte să testeze din nou piaţa creditului de consum, după mai mulţi ani în care astfel de finanţări, considerate riscante, au fost oferite doar clienţilor cu un istoric foarte bun. El spune că luna ianuarie a fost mai bună la OTP decât începutul anului 2010. Semnalul care le dă curaj acum bancherilor este calitatea foarte bună a creditelor vândute în ultimii doi ani, ceea ce înseamnă că şi-au setat corect criteriile de selecţie a clienţilor. Totuşi, puţini se arată dispuşi să meargă şi cu dobânzile semnificativ în jos, în condiţiile în care au încă în bilanţuri multe credite cu probleme.