Bănci și Asigurări

Inca o poveste frumoasa pentru depunatorii BPR

29.05.2001, 00:00 40


Emil Botea, presedintele Bancii Populare Romane (BPR), sustine ca situatia BPR este ca si rezolvata, dupa ce vinerea trecuta ar fi semnat un contract de vanzare-cumparare a BPR cu un consortiu format din 17 firme cu capital international. Dintre cele 17, Botea a mentionat doar Banca de Investitii si Tehnologie din Moscova.

Consortiul ar urma, potrivit lui Botea, sa detina implicit si pachetul majoritar de actiuni al bancii Unirea (n.r- BPR detine 75% din capitalul acestei banci).

Unirea se confrunta de aproape un an de zile cu o lipsa de lichiditati, iar in AGA de maine se va lua in discutie si majorarea capitalului de la 150 mld. lei la 163 mld. lei.

Anuntul facut de Emil Botea nu ar fi primul de acest fel din ultima vreme. Depunatorii au mai fost asigurati de-a lungul ultimului an ca banca are un program de redresare sau ca va primi o injectie de capital.

"Resursele financiare vor proveni din mai multe surse, Rusia, Elvetia, Malaesia, Singapore, iar de partea tehnologica (?-n.r.) se va ocupa Banca de Investitii si Tehnologie din Moscova.

Referitor la pret ne-am inteles ca ei sa preia toate datoriile pe care noi le aveam catre depunatori BPR, in jur de 400 miliarde de lei. Astfel, acestia vor avea posibilitatea sa-si recupereze banii", sustine Botea.

Contactati de Ziarul Financiar, oficiali ai reprezentantei comerciale a Federatiei Ruse in Romania, nu au putut confirma insa cu toata convingerea existenta bancii mentionate de Botea.

"Am facut cercetari si in Moscova nu exista nici o banca cu numele acesta (n.r.- Banca de Investitii si Tehnologie din Moscova). Exista o singura institutie financiara cu un nume asemanator - Banca de Investitii Industriale din Moscova. Poate ca este vorba despre aceasta in conceptia lor", a afirmat pentru Ziarul Financiar, Alexei Perikalin, expert la Reprezentanta comerciala a Federatiei Ruse in Romania.

"Desi am cazut de acord asupra perfectarii tranzactiei, discutiile se vor definitiva in AGA de pe 30 mai", mai sustine Botea, care a mentionat ca tot maine, in calitate de actionar majoritar, va propune numirea unor noii membri in Consiliul de Administratie(CA) al Unirea.

El a mai adaugat ca pana joi, cand expira termenul legal, cooperativa de credit "Millenium -BPR" va contesta decizia CA al BNR de nu a acorda aviz prealabil de functionare in continuare ca banca comerciala.


Depunatorii BPR primesc comunicate in loc de bani

Anuntul potrivit caruia Banca Populara Romana (BPR) ar fi preluata de o banca straina a fost primit ieri de depunatori, adunati ca de obicei in fata sucursalelor bancii, cu un usor scepticism.

"Asteptam sa vedem ce se va intampla pana la urma. Ne atrage totusi atentia faptul ca nu se specifica despre ce banca straina este vorba, nici din ce tara.

Dar sa speram ca BPR va fi cumparata de cineva pentru ca apoi sa ne putem recupera si noi banii", a afirmat unul dintre depunatorii BPR adunati la sediul acesteia. Alti depunatori au impartasit o parere opusa : " Nu cred ca i-ar fi preluat vreo banca. Asteptam sa ii bage in faliment ca sa ii dam in judecata."

Presedintele bancii, Emil Botea, sustine ca odata cu preluarea BPR de un consortiu format din 17 firme cu capital strain, depunatorii isi vor primii banii inapoi.

In momentul declansarii crizei, anul trecut in vara, cooperativa de credit avea in jur de 50.000 de depunatori , iar valoarea totala a depozitelor scadente se ridica la 400 miliarde de lei.

Depunatorii aflati ieri in fata sucursalei BPR din Piata Unirii spuneau ca au primit acasa scrisori din partea BPR, prin care erau anuntati ca pentru fiecare client adus de acestia vor primi un comision de 300.000 lei.

"De anul trecut ne-au obligat sa facem contracte pe un an, cu dobanda de 38%. In plus, cine vroia sa devina actionar al bancii trebuia sa depuna in plus un milion si primea o dobanda de 45%", a declarat Craus Cornel, de 25 de ani, care a depus "o suma foarte mare" la BPR.

In lunile aprilie si mai, banca a facut plati doar pentru data de 11 decembrie, depunatorii primind o suma fixa de 100.000 care este in contul dobanzii la sumele depuse. "Din decembrie vin aici o data la 10 zile ca sa mai pot scoate cate 100.000, desi am depus 28 de milioane", a afirmat o pensionara.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO