Bănci și Asigurări

In fata cresterii costurilor, bancile maresc eficienta utilizarii retelelor

In fata cresterii costurilor, bancile maresc eficienta utilizarii retelelor

Click pentru imaginea marita

18.05.2007, 20:15 21

Bancile isi pot folosi mai eficient retelele existente pentru vanzarea de produse, aceasta fiind o alternativa la extinderea teritoriala devenita tot mai costisitoare.
"Ne putem uita si la o dezvoltare intensiva, nu doar la una extensiva", apreciaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. Eficienta cu care bancile locale isi opereaza retelele este mult mai slaba decat in cazul institutiilor de credit de pe pietele vecine. Dezvoltarea agresiva a retelelor din ultimii ani a dus la cresterea puternica a salariilor, pe fondul crizei de personal calificat, dar si a chiriilor, bancile incep sa simta presiuni tot mai puternice pe costuri.
Indicatori precum volumul activelor sau creditelor pe salariat bancar pentru piata locala sunt mult mai slabi decat cei inregistrati de bancile de pe pietele vecine. Spre exemplu, volumul de credite pe salariat este in Romania de trei ori mai mic decat in Cehia, respectiv de patru ori mai mic decat in Slovacia.
In sistemul bancar romanesc sunt angajate circa 68.000 de persoane, in timp ce soldul creditului neguvernamental a urcat la circa 30 de miliarde de euro. Astfel, fiecare salariat din sistemul bancar are o contributie de aproape jumatate de milion de euro in creditul neguvernamental. In ceea ce priveste volumul activelor/salariat, in Romania acesta este de 916.000 de euro, potrivit calculelor BNR, de trei ori mai mic decat cel din Ungaria, respectiv de patru ori mai mic decat cel din Cehia.
Daca in ce priveste utilizarea intensiva a retelei (numarul de locuitori/sucursala) sistemul bancar locale mai are inca mult teren de recuperat, la densitatea retelei Romania sta mult mai bine. Doar in Ungaria si in Slovenia numarul de locuitori care revin unei unitati bancare este de circa doua ori mai mic decat in Romania. In schimb, in Polonia indicatorul este mai slab, in timp ce in Cehia este la o valoare apropiata. La sfarsitul anului trecut bancile locale operau ceva mai mult de 4.400 de unitati, iar pentru anul acesta bancherii se asteapta ca inca aproximativ 1.000 de unitati sa fie inaugurate.
Acesti indicatori arata ca bancile locale au mai mult de recuperat in ceea ce priveste intensitatea utilizarii retelei decat a deschiderii de unitati. Majoritatea bancilor au realizat sau sunt in plin proces de centralizare a operatiunilor de back-office, pentru a-si elibera personalul pentru lucrul cu clientii.
Si Codrut Pascu, managind director la compania de consultanta Roland Berger, noteaza ca in Romania bancile se concentreaza mai mult pe atragerea de clienti decat pe servirea celor deja existenti. In medie, clientul de banca local achizitioneaza mai putin de doua produse, fata de o medie de 4-5 pe piata spaniola, unde bancile aplica un model similar de business pe retail. Pe pietele mature se pune mai mult accent pe vanzarea incrucisata de produse intre subsidiarele grupurilor financiare. Si bancile locale incep sa se preocupe tot mai mult de cresterea venitului pe client, prin vanzarea unui numar mai mare de produse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO