Bănci și Asigurări

IFN-urile sunt insolvabile la o rata a restantelor de 5%

26.06.2007, 17:18 34

Institutiile financiare nebancare (IFN) ar putea intra in incapacitate de plata daca rata de nerambursare a creditelor acordate ar creste peste 5%, in conditiile in care sursele imprumutate depasesc de 20 de ori capitalurile proprii (efectul de levier), arata raportul de stabilitate financiara al Bancii Nationale. Ipoteza presupune o rata zero de recuperare a restantelor.
Ultimele date ale BNR arata ca in Romania exista circa 4.700 de institutii financiare nebancare. Dintre acestea, circa 200 sunt societati de leasing si mai putin de 20 sunt societati de credit de consum.
"Tinand cont insa de structura actionariatului acestor companii, peste 80 la suta reprezentat de banca-mama, si de raportul redus intre activele proprii si cele ale bancilor-mama, masura riscului de neplata va fi aceeasi ca a bancii-mama", se spune in raportul BNR.
Dintre activitatile IFN-urilor, leasingul are cea mai mare contributie la cresterea creditului neguvernamental, urmat de imprumuturile societatilor de credit de consum. Potrivit raportului Bancii Nationale, gradul de concentrare a pietei este ridicat si continua sa creasca, iar IFN-urile afiliate bancilor castiga cote de piata tot mai mari.
"Din punctul de vedere al destinatiei bunurilor finantate in leasing, categoria vehiculelor a pierdut teren in fata finantarii de echipamente si imobliare (...) fenomen ce dovedeste un anumit grad de saturare a segmentului auto si maturizarea pietei in general", arata raportul BNR.
Piata leasingului ar putea ajunge la 4,3 miliarde de euro pana la sfarsitul acestui an, dupa ce in 2006 inregistrase un nivel de 3,26 miliarde de euro, potrivit Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO