Bănci și Asigurări

Gide, avocatii Groupama: Vor mai veni investitori francezi in piata asigurarilor

Gide, avocatii Groupama: Vor mai veni investitori francezi in piata asigurarilor

Bruno Leroy, resident partner al Gide Loyrette Nouel: "Pana acum, asiguratorii francezi s-au gandit ca este prea devreme sa investeasca in Romania si au asteptat dezvoltarea pietei si modificarea comportamentului consumatorilor. Desigur ca, daca preluau o companie acum cativa ani, pretul ar fi fost mai mic."

25.04.2008, 21:34 148

Grupurile financiare franceze sunt in continuare interesate de achizitii in domeniul asigurarilor, un exemplu in acest sens fiind gigantul AXA, care a facut o oferta pentru Asiban, companie care a fost preluata in final de francezii de la Groupama, afirma Bruno Leroy, resident partner al casei de avocatura Gide Loyrette Nouel, care a asistat Groupama la achizitia Asiban.
"La urmatoarea oportunitate de achizitie, un grup financiar francez ar putea face o oferta", afirma Leroy, care spune ca unul dintre investitorii francezi interesati de piata locala a asigurarilor este AXA, deoarece a incercat sa cumpere Asiban.
De altfel, surse din piata afirma ca AXA se numara printre favoriti in cursa de preluare a Unita, companie detinuta de Vienna Insurance Group, scoasa recent la vanzare. Alaturi de AXA, alte trei grupuri mari se lupta pentru achizitia Unita: M?nich Re (Germania), PPF (Cehia) si Z?rich Financial Services (Elvetia). Aceleasi surse afirma ca AXA va depune o oferta angajanta pentru Unita la sfarsitul lunii mai.
Casa de avocatura Gide Loyrette Nouel i-a asistat pe francezii de la Groupama atat in achizitia Asiban de la BCR, BRD-SocGen, CEC si Banca Transilvania, cat si in cea a BT Asigurari de la Banca Transilvania, tranzactie care s-a incheiat la sfarsitul anului trecut. Groupama a devenit astfel primul investitor francez din piata locala a asigurarilor. Preluarea Asiban cu 350 de milioane de euro este cea mai mare tranzactie care a avut loc pana acum in domeniul asigurarilor.
"Pana acum, asiguratorii francezi s-au gandit ca este prea devreme sa investeasca in Romania si au asteptat dezvoltarea pietei si modificarea comportamentului consumatorilor. Desigur ca, daca preluau o companie acum cativa ani, pretul ar fi fost mai mic", considera Leroy.
Preluarea Asiban a fost cea mai mare tranzactie asistata de francezii de la Gide Loyrette Nouel de la inceputul acestui an, care va avea un impact important asupra veniturilor casei de avocatura.
"Am inceput sa lucram la acest proiect la sfarsitul anului trecut, cand eram inca implicati in preluarea BT Asigurari. Dupa depunerea ofertelor angajante, negocierile au decurs foarte repede", spune Leroy.
Negocierile au inceput la Paris intr-o joi, pe 27 martie, si au fost finalizate marti, pe 1 aprilie, iar contractul a fost semnat, pe 9 aprilie, la Bucuresti.
"Procesul s-a terminat mult mai repede decat ne asteptam. Cand partile sunt foarte hotarate sa incheie o afacere, negocierile au succes", afirma partenerul rezident al casei de avocatura franceze.
Din partea Gide Loyrette Nouel, la aceasta tranzactie au lucrat avocatii Andreea Toma, senior associate, si Irina Bora, associate. Groupama a mai fost consiliata de Raiffeisen Investment, iar cele patru banci - de banca de investitii Rothschild si de casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.
Casa de avocatura Gide Loyrette Nouel a intrat pe piata locala in 1998, fiind primul birou strain de avocati din Romania, si isi concentreaza activitatea pe domenii ca fuziuni si achizitii, real estate, finantari si probleme legate de competitie.
"Majoritatea clientilor nostri sunt grupuri franceze, pentru ca investitorii francezi au o prezenta puternica pe piata romaneasca, insa lucram si cu alte grupuri internationale", explica Leroy.
Leroy considera ca piata de fuziuni si achizitii va continua sa creasca, la fel ca si cea a finantarilor, in timp ce pe piata de real estate anticipeaza o usoara scadere a volumului tranzactiilor si a preturilor peste 1-2 ani, ca efect al crizei internationale.
Printre clientii Gide Loyrette Nouel se numara Renault, grup caruia i-a acordat asistenta juridica la privatizarea Dacia, reteaua de hipermarketuri Carrefour, BNP Paribas, grup pe care l-a consiliat in cursa pentru privatizarea BCR, Societe Generale, Volvo, Iberdrola sau E.ON Gaz. De asemenea, francezii au asistat grupul Lactalis la achizitia La Dorna, tranzactie anuntata recent.
"Cautam sa ne extindem operatiunile pe piata locala si in prezent suntem in proces de angajari. Mai avem nevoie de cinci-sase avocati", spune Leroy. El exclude insa posibilitatea asocierii cu o alta casa de avocatura, afirmand ca se bazeaza pe crestere organica, iar o astfel de miscare nu face parte din strategia Gide Loyrette Nouel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO