Bănci și Asigurări

Gelin: Va dura doi-trei ani pana se reface capacitatea de indatorare a clientilor de retail

Gelin: Va dura doi-trei ani pana se reface capacitatea de indatorare a clientilor de retail

De la stanga la dreapta: Petre Bunescu, director general adjunct, Guy Poupet, presedinte de la 1 ianuarie, Patrick Gelin, presedinte in functie, Sorin Popa, director general adjunct, si Claudiu Cercel, director general adjunct

14.12.2009, 23:10 38

Nu vad o reducere importanta a dobanzilor la creditele in lei inlunile urmatoare pe de-o parte pentru ca statul are nevoie de bani,iar aceasta nevoie exercita o presiune, iar pe de alta pentru caBNR doreste sa protejeze cursul de schimb, afirma Patrick Gelin,presedintele BRD-SocGen.

In acelasi timp, el sustine ca in discutia despre marja dedobanda a bancii trebuie luate in calcul si dobanzile recentintrate in vigoare - cu rate de sub 10% pe an la creditul de consumin lei, in conditiile in care dobanda interbancara ROBOR sesitueaza in jurul aceluiasi nivel.

"Nu in ultimul rand, clientii continua sa pretinda dobanzirelativ ridicate la depozite, noi oferind dobanzi de 9%", spuneGelin. In acelasi timp, el considera normale aplicarea unorcomisioane de rambursare anticipata de circa 2-3% mai ales lacreditele ipotecare, sustinand ca bilantul bancii trebuie protejatintr-un fel, mai ales in cazul creditelor cu dobanda variabila.

Sorin Popa, directorul general adjunct pe retail, spune ca bancatrebuie sa-si asigure o marja de dobanda.

"In final, rolul bancii este sa faca bani. Nu cred ca s-arbucura nici deponentii, nici investitorii, nici actionariisemnificativi daca rezultatele financiare ale BRD ar fideceptionante. Noi ne facem politica noastra de dobanzi, nureactionam la indicatii si nu actionam pripit, pentru carentabilitatea sa nu fie afectata." Gelin, care a informat ierioficial AGA BRD in privinta demisiei sale, afirma ca nu se puneproblema reducerilor de personal in banca in contextul masurilor dereducere a costurilor.

"Vor fi schimbari odata cu instalarea lui Guy Poupet de la 1ianuarie, cum au fost si dupa ce am venit eu la conducere in 2001,insa nu este prevazuta nicio schimbare radicala in managementulbancii in urmatorii ani si nu exista niciun plan deconcedieri."

Sorin Popa sustine ca nu a fost nevoie ca BRD sa apeleze laformule de reducere a costurilor precum concediul fara plata, insapentru 2010 nu se mai pune problema unor cresteri salariale cu careerau obisnuiti angajatii.

"Avem un rezultat confortabil si ca atare nu am vrut sa luammasuri la nivelul personalului. Pe de alta parte, salariile din BRDsunt foarte bune pentru perioada actuala si am vazut ca existamulta intelegere la nivelul angajatilor multumiti ca au un loc demunca stabil. Nu cred ca mai asteapta cineva cresterile dintrecut." El adauga ca sub 1% din reteaua de unitati are dificultaticu atingerea pragului de rentablitate.

"Nu e nevoie decat de mici ajustari pentru ca inca dinainte decriza noi urmaream cu atentie procesul de rentabilizare a fiecareiagentii in parte si am intervenit acolo unde nu apareau rezultatelescontate."

In privinta reluarii procesului de creditare pe retal, Gelinestimeaza ca va dura doi-trei ani pana cand se va refacecapacitatea de indatorare a persoanelor fizice.

El spune ca singurul client din partea caruia a venit o cererein crestere anul acesta este statul.

Claudiu Cercel, director general adjunct pe pietele financiare,afirma ca BRD are o expunere de circa 1 mld. euro pe statul roman."Lichiditatea pe piata este mare acum, si in lei si in euro, insaaceasta nu se traduce automat in cumpararea de titluri de statpentru ca nu putem merge astfel la nesfarsit majorand doar o clasade active din bilant." In acest context, el vede necesara venireatranselor urmatoare de la FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO