Gelin: Va dura doi-trei ani pana se reface capacitatea de indatorare a clientilor de retail

Autor: Razvan Voican 14.12.2009

Nu vad o reducere importanta a dobanzilor la creditele in lei in lunile urmatoare pe de-o parte pentru ca statul are nevoie de bani, iar aceasta nevoie exercita o presiune, iar pe de alta pentru ca BNR doreste sa protejeze cursul de schimb, afirma Patrick Gelin, presedintele BRD-SocGen.

In acelasi timp, el sustine ca in discutia despre marja de dobanda a bancii trebuie luate in calcul si dobanzile recent intrate in vigoare - cu rate de sub 10% pe an la creditul de consum in lei, in conditiile in care dobanda interbancara ROBOR se situeaza in jurul aceluiasi nivel.

"Nu in ultimul rand, clientii continua sa pretinda dobanzi relativ ridicate la depozite, noi oferind dobanzi de 9%", spune Gelin. In acelasi timp, el considera normale aplicarea unor comisioane de rambursare anticipata de circa 2-3% mai ales la creditele ipotecare, sustinand ca bilantul bancii trebuie protejat intr-un fel, mai ales in cazul creditelor cu dobanda variabila.

Sorin Popa, directorul general adjunct pe retail, spune ca banca trebuie sa-si asigure o marja de dobanda.

"In final, rolul bancii este sa faca bani. Nu cred ca s-ar bucura nici deponentii, nici investitorii, nici actionarii semnificativi daca rezultatele financiare ale BRD ar fi deceptionante. Noi ne facem politica noastra de dobanzi, nu reactionam la indicatii si nu actionam pripit, pentru ca rentabilitatea sa nu fie afectata." Gelin, care a informat ieri oficial AGA BRD in privinta demisiei sale, afirma ca nu se pune problema reducerilor de personal in banca in contextul masurilor de reducere a costurilor.

"Vor fi schimbari odata cu instalarea lui Guy Poupet de la 1 ianuarie, cum au fost si dupa ce am venit eu la conducere in 2001, insa nu este prevazuta nicio schimbare radicala in managementul bancii in urmatorii ani si nu exista niciun plan de concedieri."

Sorin Popa sustine ca nu a fost nevoie ca BRD sa apeleze la formule de reducere a costurilor precum concediul fara plata, insa pentru 2010 nu se mai pune problema unor cresteri salariale cu care erau obisnuiti angajatii.

"Avem un rezultat confortabil si ca atare nu am vrut sa luam masuri la nivelul personalului. Pe de alta parte, salariile din BRD sunt foarte bune pentru perioada actuala si am vazut ca exista multa intelegere la nivelul angajatilor multumiti ca au un loc de munca stabil. Nu cred ca mai asteapta cineva cresterile din trecut." El adauga ca sub 1% din reteaua de unitati are dificultati cu atingerea pragului de rentablitate.

"Nu e nevoie decat de mici ajustari pentru ca inca dinainte de criza noi urmaream cu atentie procesul de rentabilizare a fiecarei agentii in parte si am intervenit acolo unde nu apareau rezultatele scontate."

In privinta reluarii procesului de creditare pe retal, Gelin estimeaza ca va dura doi-trei ani pana cand se va reface capacitatea de indatorare a persoanelor fizice.

El spune ca singurul client din partea caruia a venit o cerere in crestere anul acesta este statul.

Claudiu Cercel, director general adjunct pe pietele financiare, afirma ca BRD are o expunere de circa 1 mld. euro pe statul roman. "Lichiditatea pe piata este mare acum, si in lei si in euro, insa aceasta nu se traduce automat in cumpararea de titluri de stat pentru ca nu putem merge astfel la nesfarsit majorand doar o clasa de active din bilant." In acest context, el vede necesara venirea transelor urmatoare de la FMI.