Bănci și Asigurări

Gelin, seful BRD: Solutiile de finantare din afara au devenit foarte costisitoare

Gelin, seful BRD: Solutiile de finantare din afara au devenit foarte costisitoare

Patrick Gelin, presedintele BRD-SocGen: Atat pe partea de retail, cat si la IMM-uri costul riscului a ramas similar nivelului de anul trecut. Nu avem motive de ingrijorare din acest punct de vedere.

11.04.2008, 15:30 17

"Este cert ca lichiditatea pe lei e ceva mai dificil de asigurat decat acum cateva luni, insa am vazut un fenomen similar si in aceeasi perioada din 2006. Problema este ca si finantarile din afara sunt mai dificile, insa nu cred ca bancile mari vor fi afectate de aceasta conjunctura, poate doar cele mici", comenteaza Gelin circumstantele actuale de pe piata financiara.
El afirma ca in prezent piata externa este "inchisa" pentru eventuale emisiuni de obligatiuni, inclusiv denominate in lei, asa cum a reusit sa plaseze BRD in 2006.
"Solutiile de finantare externa sunt foarte costisitoare in aceste zile."
Seful BRD a declarat ca banca are sprijinul cartierului general de la Paris, insa politica grupului este ca filialele membre sa-si asigure finantarile de sine statator.
De altfel, BRD nu a intrat in grupul bancilor care au majorat succesiv dobanzile acodate clientilor la depozitele in lei pentru a atrage resurse suplimentare in lei, singura crestere fiind operata in cazul contului de economii Atucont, care aduce o dobanda de 8,5% pe an fixa pentru trimestrul al doilea. "Noi nu avem probleme cu lichiditatea in lei. Nici la credite nu am operat majorari substantiale, inca urmarim miscarile pietei", spune Gelin.
In aceste conditii, el sustine ca BRD nu a inregistrat probleme cu costul riscului, mentinand sub control ponderea creditelor neperformante.
"Atat pe partea de retail, cat si la IMM-uri costul riscului a ramas similar nivelului de anul trecut (1,10 puncte procentuale). Nu avem motive de ingrijorare din acest punct de vedere."
In schimb, BRD a imprumutat comportamentul multor jucatori de pe piata care "exporta" credite in valuta pentru a evita costul rezervelor minime obligatorii de 40% din resursele atrase.
"O facem insa mult mai putin decat alte banci, respectiv doar pentru clientii companii multinationale, pentru care costul resurselor in euro ar fi foarte dificil de suportat."
Cat priveste evolutiile de pe pietele internationale, seful BRD apreciaza ca sunt semne de ameliorare, insa situatia ar putea fi mai clara dupa publicarea bilanturilor marilor banci pe trimestrul I. "Romania nu a fost afectata pana acum decat prin faptul ca finantarile externe sunt dificile. De altfel, cred ca reactia pietelor fata de riscurile potentiale legate de Romania este putin irationala, exagerata."
Gelin crede ca lucrurile s-ar putea complica si pentru Romania in masura in care investitorii straini ar incepe sa plece urechea la analizele pesimiste care circula si ar deveni mai prudenti. "Deocamdata nu este cazul, nu am vazut investitori care sa se razgandeasca in privinta unui proiect."
Pe de alta parte, bancherul spune ca poate fi luata in calcul ipoteza unei contractii foarte puternice a economiilor din vestul Europei, scenariu in care si economia Romaniei ar fi afectata. El nu crede ca anul acesta se va putea vorbi despre o incetinire vizibila a cresterii economice din Romania, insa la un moment dat ar putea aparea si un asemenea fenomen, afectand sectorul corporatist.
In contextul in care bancile maresc dobanzile pentru a face rost de mai multi lei, BNR se pregateste sa modifice norma privind lichiditata bancilor, inclusiv prin introducerea obligativitatii ca institutiile de credit sa demonstreze Bancii Nationale ca au luat toate masurile pentru punerea in aplicare in regim de urgenta a planurilor alternative (privind administrarea riscului de lichiditate in conditii de criza) inclusiv prin incheierea de acorduri de finantare alternative.
Planurile alternative trebuie sa stabileasca responsabilitatile structurilor de conducere ale bancilor si procedurile ce trebuie urmate atunci cand astfel de planuri sunt activate si trebuie sa indentifice sursele potentiale de lichiditate pentru acoperirea deficitelor de lichiditate ce pot aparea in conditii de criza.
"Bancherii trebuie sa fie cu ochii cat cepele pe partea de resurse pentru ca resursele ieftine din exterior s-au diminuat. Nu mai exista acea generozitate chiar agresiva de a impinge bani in Romania, iar bancile cu actionariat strain au simtit deja asta", a declarat recent guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. In ultimele saptamani, bancile au inceput sa se intreaca in a oferi dobanzi de 9-10% pentru a-si convinge clientii sa le aduca lei.
Isarescu le-a reamintit bancherilor ca pentru a accesa fonduri de la BNR trebuie sa aduca drept garantii titluri de stat. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca BNR incearca sa foloseasca perioada de reducere a lichiditatii in interesul sau: "sa facem leul mai stabil si sa reducem inflatia".
"Trebuie indus un management bun al lichiditatilor la banci. Pot fi vulnerabilitati pe partea lichiditatii, insa nivelul rezervelor minime obligatorii este foarte sus, deci este destula lichiditate si nu avem o problema. Sistemul bancar este solid", a spus seful bancii centrale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO