Bănci și Asigurări

Finanţele continuă lupta cu băncile pentru a plăti dobânzi mai mici

06.07.2010, 23:31 18

Ministerul FinanŢelor joacă în continuare dur cu băncile şiforţează menţinerea randamentelor la titlurile de stat pe palierulde 7% pe an, chiar dacă asta înseamnă că atrage numai o mică partedin sumele propuse la fiecare licitaţie.

La începutul acestei săptămâni, Trezoreria a plasat certificatepe şase luni la un randament maxim de 6,99% pe an, în timp ce mediaa fost de 6,75% pe an. Aceasta a fost prima emisiune de titluri cuo maturitate atât de scurtă de anul acesta. Suma atrasă a fost însăde numai 265 mil. lei (62 mil. euro), mai puţin de jumătate faţă devolumul planificat de 750 mil. lei.

"În pofida aşteptărilor, Ministerul Finanţelor şi-a păstratstrategia de a plăti randamente sub cele din piaţa secundară,strategie ce duce la emiterea unor volume reduse. Deşi jucătoriidin piaţă puteau să cumpere certificate de trezorerie cu scadenţăde şase luni la randamente de 7,5% pe an de pe piaţa secundară(aferent unui preţ de achiziţie mai mic, n. red.), MinisterulFinanţelor a plătit randamente de până la 7% pe an", spune VladMuscalu, analist la ING Bank. Pe piaţa monetară interbancarădobânzile sunt la niveluri de 4%-7%, în funcţie de scadenţă.

Trezoreria a utilizat această practică şi în iunie, când s-aopus majorării randamentelor plătite, deşi percepţia de risc ainvestitorilor în privinţa economiei româneşti s-a deteriorat. Lunatrecută Trezoreria a reuşit să împrumute mai puţin de un miliard delei de la bănci, faţă de un volum planificat de

4,6 mld. lei. Pentru iulie, Finanţele au anunţat un plan deemisiuni cu un volum de 4,6 miliarde de lei, în condiţiile în careare de rambursat circa trei miliarde de lei în contul titluriloremise anterior şi care ajung la scadenţă.

"Comparând această sumă (de la licitaţia de luni, n. red.) cuplanurile de finanţare ale Ministerului Finanţelor, aceasta esteatât de modestă, încât ar fi nevoie de încă 46 de licitaţii înacest trimestru pentru a acoperi planul de finanţare de 13.-15miliarde de lei", mai spune Muscalu. Trezoreria organizează în modtradiţional în jur de cinci licitaţii lunar pentru vânzarea detitluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO