Finanţele continuă lupta cu băncile pentru a plăti dobânzi mai mici

Autor: Liviu Chiru 06.07.2010

Ministerul FinanŢelor joacă în continuare dur cu băncile şi forţează menţinerea randamentelor la titlurile de stat pe palierul de 7% pe an, chiar dacă asta înseamnă că atrage numai o mică parte din sumele propuse la fiecare licitaţie.

La începutul acestei săptămâni, Trezoreria a plasat certificate pe şase luni la un randament maxim de 6,99% pe an, în timp ce media a fost de 6,75% pe an. Aceasta a fost prima emisiune de titluri cu o maturitate atât de scurtă de anul acesta. Suma atrasă a fost însă de numai 265 mil. lei (62 mil. euro), mai puţin de jumătate faţă de volumul planificat de 750 mil. lei.

"În pofida aşteptărilor, Ministerul Finanţelor şi-a păstrat strategia de a plăti randamente sub cele din piaţa secundară, strategie ce duce la emiterea unor volume reduse. Deşi jucătorii din piaţă puteau să cumpere certificate de trezorerie cu scadenţă de şase luni la randamente de 7,5% pe an de pe piaţa secundară (aferent unui preţ de achiziţie mai mic, n. red.), Ministerul Finanţelor a plătit randamente de până la 7% pe an", spune Vlad Muscalu, analist la ING Bank. Pe piaţa monetară interbancară dobânzile sunt la niveluri de 4%-7%, în funcţie de scadenţă.

Trezoreria a utilizat această practică şi în iunie, când s-a opus majorării randamentelor plătite, deşi percepţia de risc a investitorilor în privinţa economiei româneşti s-a deteriorat. Luna trecută Trezoreria a reuşit să împrumute mai puţin de un miliard de lei de la bănci, faţă de un volum planificat de

4,6 mld. lei. Pentru iulie, Finanţele au anunţat un plan de emisiuni cu un volum de 4,6 miliarde de lei, în condiţiile în care are de rambursat circa trei miliarde de lei în contul titlurilor emise anterior şi care ajung la scadenţă.

"Comparând această sumă (de la licitaţia de luni, n. red.) cu planurile de finanţare ale Ministerului Finanţelor, aceasta este atât de modestă, încât ar fi nevoie de încă 46 de licitaţii în acest trimestru pentru a acoperi planul de finanţare de 13.-15 miliarde de lei", mai spune Muscalu. Trezoreria organizează în mod tradiţional în jur de cinci licitaţii lunar pentru vânzarea de titluri.