Bănci și Asigurări

Exclusiv ONLINE: V-ati schimba banca daca comisionul de rambursare anticipata al creditului ar fi zero?

07.04.2010, 00:00 92

Omul de afaceri Dan Sucu a sustinut joi la o discutie cuministrul finantelor, Sebastian Vladescu, in redactia ZiaruluiFinanciar ca ar trebui impus bancilor sa renunte la comisionul derambursare anticipata astfel incat cei care au credite sa se mutela o alta banca si cu suma astfel eliberata sa mearga inconsum.
"Trebuie readusa competitia in sectorul bancar, trebuie micsoratcomisionul de rambursare anticipata care este o problemasubstantiala pentru economie", a sustinut omul de afaceri.
Sebastian Vladescu spune insa ca aceasta teza echivaleaza cu opresupunere ca sistemul bancar nu este functional. "Credeti ca dacaacest comision ar fi o chestiune esentiala nu s-ar gasi printrecele 40 de banci de pe piata macar cateva care sa vrea o cota depiata mai mare si sa o poata obtine prin reducerea comisionuluipentru a atrage clienti noi", a declarat ministrul definante.
In prezent, bancile percep comisioane de rambursare anticipata depana la 5% din suma restituita in avans, dar exista si cazuri incare comisionul este zero. Banca Transilvania nu are comision derambursare anticipata pentru majoritatea creditelor din oferta incazul in care banii provin din surse proprii ale clientului. Dacaplata in avans se face insa prin refinantare de la o alta banca,comisionul este de 1%. CEC vine, de asemenea cu o oferta de creditde nevoi, personale fara comision de rambursare anticipata.
Un proiect de lege al Autoritatii Nationale pentru ProtectiaConsumatorului (ANPC), bazat pe o directiva europeana, incearca inprezent sa plafoneze comisioanele de rambursare anticipata la 1%din suma restituita in avans. Legea s-ar putea aplica inclusivcontractelor de credit aflate in derulare. Bancherii spun insa canu e cea mai fericita solutie si ca cel mai probabil acestecomisioane ar fi scazut de la sine odata cu intensificareacompetitiei intre banci.
Si clientii au acceptat in trecut comisioane de rambursateanticipate ridicate pentru a beneficia de de promotiile bancilor,care subventionau dobanda in primii ani de derulare a contractuluisperand la castiguri viitoare. In aceste cazuri comisioanele derambursare anticipata erau vazute ca o modalitate de a impiedicadebitorul sa renunte la contract dupa ce trecea perioadapromotionala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO