Exclusiv ONLINE: V-ati schimba banca daca comisionul de rambursare anticipata al creditului ar fi zero?

Autor: Ciprian Botea 07.04.2010

Omul de afaceri Dan Sucu a sustinut joi la o discutie cu ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, in redactia Ziarului Financiar ca ar trebui impus bancilor sa renunte la comisionul de rambursare anticipata astfel incat cei care au credite sa se mute la o alta banca si cu suma astfel eliberata sa mearga in consum.
"Trebuie readusa competitia in sectorul bancar, trebuie micsorat comisionul de rambursare anticipata care este o problema substantiala pentru economie", a sustinut omul de afaceri.
Sebastian Vladescu spune insa ca aceasta teza echivaleaza cu o presupunere ca sistemul bancar nu este functional. "Credeti ca daca acest comision ar fi o chestiune esentiala nu s-ar gasi printre cele 40 de banci de pe piata macar cateva care sa vrea o cota de piata mai mare si sa o poata obtine prin reducerea comisionului pentru a atrage clienti noi", a declarat ministrul de finante.
In prezent, bancile percep comisioane de rambursare anticipata de pana la 5% din suma restituita in avans, dar exista si cazuri in care comisionul este zero. Banca Transilvania nu are comision de rambursare anticipata pentru majoritatea creditelor din oferta in cazul in care banii provin din surse proprii ale clientului. Daca plata in avans se face insa prin refinantare de la o alta banca, comisionul este de 1%. CEC vine, de asemenea cu o oferta de credit de nevoi, personale fara comision de rambursare anticipata.
Un proiect de lege al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), bazat pe o directiva europeana, incearca in prezent sa plafoneze comisioanele de rambursare anticipata la 1% din suma restituita in avans. Legea s-ar putea aplica inclusiv contractelor de credit aflate in derulare. Bancherii spun insa ca nu e cea mai fericita solutie si ca cel mai probabil aceste comisioane ar fi scazut de la sine odata cu intensificarea competitiei intre banci.
Si clientii au acceptat in trecut comisioane de rambursate anticipate ridicate pentru a beneficia de de promotiile bancilor, care subventionau dobanda in primii ani de derulare a contractului sperand la castiguri viitoare. In aceste cazuri comisioanele de rambursare anticipata erau vazute ca o modalitate de a impiedica debitorul sa renunte la contract dupa ce trecea perioada promotionala.