Bănci și Asigurări

Euro refuza sa coboare, iar volumele tranzactionate scad

Euro refuza sa coboare, iar volumele tranzactionate scad

Cursul mediu a urcat luna trecuta la 3,7218 lei, cel mai ridicat nivel inregistrat din ianuarie 2005. Comparativ cu media din iulie anul trecut, de 3,13 lei pentru un euro, cursul inregistreaza acum o depreciere (in termeni nominali) cu aproape 19%. In termeni reali (corectat cu inflatia), deprecierea leului a fost de putin peste 9%.

17.04.2008, 20:38 23

Cotatiile au urcat din nou pe piata valutara de la Bucuresti, dupa ce leul nu a reusit sa profite marti de datele pozitive privind evolutia deficitului de cont curent. Euro s-a intors ieri la niveluri de 3,63 lei, dupa ce piata a incercat de mai mutle ori in ultimele zile, insa fara succes, sa rupa nivelul suport de 3,6 lei pentru un euro.
Slabirea leului a venit pe fondul unei noi deteriorari a sentimentului regional, insa volumele tranzactionate au fost din nou reduse. Totodata, dobanzile pe piata monetara au coborat spre nivelul de 9% pe an, in conditiile in care pe piata s-au acumulat din nou lichiditati excedentare.
"Saltul de la 3,62 la 3,63 lei pentru un euro s-a facut pe volume mici. Suntem intr-o perioada de consolidare", comenteaza Dragos Balaci, dealer-sef la ABN Amro Bank. El spune ca in prezent jucatorii acumuleaza pozitii lungi pe euro (pariind astfel pe o crestere a cursului), insa daca aceasta nu se va produce, am putea sa vedem din nou o miscare de intarire a leului.
BNR a calculat ieri un curs de 3,6317 lei pentru un euro, cu 1,73 bani peste nivelul precedent. Dolarul a pierdut in schimb 0,49 bani, coborand la 2,2758 lei, dupa ce a atins un nou minim istoric in fata euro pe pietele internationale. Pe piata valutara interbancara de la Bucuresti, euro a urcat de la 3,6180 lei la inceputul sedintei de tranzactionare pana la 3,63 lei, la sfarsitul zilei.
La inceputul saptamanii euro coborase sub nivelul de 3,61 lei, pe fondul cresterii dobanzilor pe termen scurt pe piata monetara pana la 12% pe an. BNR a avertizat recent banile ca la sfarsitul lunii lichiditatea pe piata va scadea foarte mult, dupa ce companiile vor face plati importante catre buget. In ultimele zile, nivelul lichiditatilor pe piata s-a echilibrat, iar BNR a fost nevoita sa intervina de trei ori de la inceputul saptamanii, atragand depozite pe sapte zile in valoare cumulata de 3,5 mld. lei. Anul trecut, platile catre bugetul de stat din aprilie au fost evaluate insa la peste 7,5 mld. lei.
"Cred ca dobanzile vor urca spre sfarsitul lunii, insa nu ma astept sa treaca de 12% pe an. Nu cred ca vom vedea repetandu-se scenariul de anul trecut, cand dobanzile pe termen scurt au sarit la 40% pe an", spune Balaci. In ipoteza in care dobanzile ar inregistra totusi un salt la fel de spectaculos, Balaci spune ca leul s-ar aprecia rapid, cotatiile putand sa coboare pana spre 3,45 lei pentru un euro. Totusi, el se asteapta ca deocamdata euro sa ramana in intervalul 3,61-3,63 lei.
In februarie si martie volatilitatea cursului s-a atenuat comparativ cu luna ianuarie, cand euro atinsese un maxim al ultimilor trei ani de aproape 3,8 lei.
Aceasta atenuarea a avut loc si pe fondul unei reduceri sensibile a volumelor tranzactionate la Bucuresti, in conditiile in care jucatorii straini au ezitat sa mai ia pozitii importante pe leu, de teama unor eventuale interventii ale BNR. Piata a suspectat ca banca centrala a intervenit pe piata energic in ianuarie, pentru a controla tendinta de depreciere rapida a leului, dar si ulterior, pentru a asigura stabilitatea cotatiilor.
In martie, volumul mediu zilnic tranzactionat pe piata valutara a coborat la 1,58 miliarde de euro, de la 1,78 de miliarde de euro in februarie si aproape 2 miliarde in ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO