Bănci și Asigurări

Euro continuă să urce, dar pe o piaţă cu tranzacţii de volume reduse

12.07.2010, 23:29 15

Euro a continuat să câştige teren în faţa leului, apropiindu-sedin nou de pragul de 4,25 lei, însă creşterea a avut loc pe fondultranzacţionării unor volume modeste.
"Întreaga regiune are o tendinţă de uşoară depreciere, se marcheazăprofituri după o perioadă de creştere. Pe plan local, volumele suntînsă la un sfert din media zilnică de săptămâna trecută", acomentat un dealer.
BNR a calculat ieri un curs de 4,2471 lei pentru un euro, cu 0,96bani peste nivelul precedent. Dolarul a câştigat 3,2 bani, urcândla 3,3805 lei.
Pe piaţa valutară interbancară, euro era tranzacţionatieri-dimineaţă la 4,24 lei, în creştere uşoară faţă de închidereade vinerea trecută. Pe parcursul zilei cotaţiile au urcat până la4,2490 lei pentru un euro, nivel la care piaţa s-astabilizat.
Dealerii spun că sentimentul investitorilor internaţionali s-adeteriorat pe fondul temerilor privind concluziile la care ar puteasă ducă publicarea testelor de stres pentru marile bănci europene.Leul reuşise să recupereze aproape 4% în faţa euro săptămânatrecută, ştergând astfel integral deprecierea suferită după deciziaCurţii Constituţionale de a respinge tăierea pensiilor. Aceasta cutoate că măsurile compensatorii adoptate de Guvern - majorarea TVAde la 19% la 24% şi majorarea anumitor impozite - au deterioratperspectivele privind revenirea economiei, majoritatea analiştiloranticipând acum o contracţie cu până la 3% în 2010.
Discuţiile privind organizarea de alegeri anticipate în toamnaacestui an sau la începutul lui 2011 ar putea, de asemenea, să punăpresiune asupra leului, întrucât ar aduce o nouă perioadă deinstabilitate, avertizează analiştii.
"Un asemenea scenariu ar fi rău pentru leu şi pentru titlurile destat româneşti şi ar putea face dificil accesul Trezoreriei lafinanţări. Ar putea, de asemenea, să însemne deraierea acordului cuFMI şi Uniunea Europeană", notează Nicolaie Alexandru-Chideşciuc,economistul-şef al ING Bank.
Pe piaţa monetară interbancară dobânzile rămân deocamdată laniveluri foarte scăzute pentru scadenţele scurte. Băncile îşiîmprumutau ieri lei între ele pentru o zi la dobânzi de 2%-3% pean, în condiţiile în care BNR acceptă depozite pe o zi în sumenelimitate la o dobândă de 2,25% pe an.
Dealerii spun că lichiditatea este abundentă, însă unele bănciplătesc dobânzi mai mari, întrucât limitele de tranzacţionare suntîncă afectate de lipsa de încredere. Pentru scadenţele mai lungidobânzile urcă spre 7%, peste dobânda BNR, de 6,25% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO