Bănci și Asigurări

Erste Bank s-a pus pe treaba: angajeaza bacheri cu romana limba materna

20.09.2004, 00:00 32



Banca austriaca Erste Bank, unul din marii jucatori ai pietei serviciilor financiare din Europa Centrala, a trecut de la declaratii la pasi concreti de pregatire a intrarii pe piata romaneasca. Unul dintre acestia este lansarea unei campanii de recrutare de personal specializat, cu solicitari care acopera principalele posturi dintr-o institutie bancara specializata in operatiuni de retail.



Strategia Erste Bank are in vedere ca in momentul startului banca sa dispuna deja de resurse umane locale bine pregatite, obisnuite cu stilul si procedurile de lucru construite intr-o institutie cu 185 de ani vechime.



Romania a ramas o harta alba pe harta operatiunilor regionale ale Erste Bank, de-abia in luna mai a acestui an fiind exprimat oficial interesul pentru potentialul acestei piete.



Fondata in 1819 ca prima banca austriaca de economii, institutia are in prezent filiale in Republica Ceha, Slovacia, Ungaria si Slovenia- tari care fac parte din Uniunea Europeana de la 1 mai 2004, dar si in Croatia, care intentioneaza sa inceapa negocieri de aderare anul viitor.



Surse bancare pun aceasta intarziere inclusiv pe seama faptului ca Erste Bank ar fi asteptat privatizarea CEC ca oportunitate de intrare pe piata cu o pozitie puternica inca din start. Unul dintre argumente il constituie similitudinile de principiu dintre cele doua institutii - infiintate pe structura unor case de economii. Nici preluarea BCR nu ar fi insa lipsita de interes, atat timp cat forta financiara si logistica nu lipsesc.



La jumatatea lui 2004, Erste Bank detinea active bilantiere evaluate lan 137,6 miliarde de euro, in crestere cu 7% fata de sfarsitul lui 2003. In acelasi timp, activele celei mai mari banci romanesti - BCR - de-abia s-au apropiat de cinci miliarde de euro.



De asemenea, randamentul capitalului Erste Bank se ridica la 16,6%. Profitul bancii la sase luni insuma peste 240 milioane de euro, in crestere cu 45,5%. Tintele de profit fixate pentru 2004 si 2005, de 500 milioane de euro si, respectiv, 600 milioane de euro, se bazeaza tocmai pe cresterea potentiala a pietelor din Europa Centrala.



Ambitiile de expansiune regionala ale grupului au primit recent o noua confirmare: din aceasta toamna, Erste Bank controleaza a doua mare banca de retail din Ungaria, in urma incheierii fuziunii prin absorbtie dintre filiala locala a grupului si banca ungara Postabank.



De altfel, aproximativ 95% dintre clientii Erste Bank provin din tarile Uniunii extinse, iar noua milioane din cei aproape 12 milioane de clienti provin din Europa Centrala.



Potrivit oficialilor bancii, Erste Bank vizeaza sa se repozitioneze ca banca central-europeana cu servicii unificate, care pot fi externalizate la unitatile regionale, unde costurile sunt mai reduse.



Politica reprezinta o consecinta a extinderii Uniunii Europene, la 1 mai, cu zece noi state membre, in mare parte foste comuniste.



Surse bancare sustin ca Erste Bank este foarte interesata de CEC, banca austriaca incercand sa castige timp si un avantaj competitiv serios prin pregatirea unei echipe care sa se ocupe de aceasta operatiune.



Asa se face ca banca a inceput sa recruteze profesionisti tineri, cu cativa ani de experienta in industria serviciilor financiare din Romania, in vederea unui program de rotire a posturilor (Job Rotation Program) in cadrul Erste Bank Group.



Scopul declarat: "pregatirea unei posibile intrari pe piata".



Erste Bank angajeaza oameni cu 2-3 ani de experienta relevanta castigata intr-o banca, o societate de asigurari sau la alt furnizor de servicii financiare din Romania, in cel putin unul sau mai multe din urmatoarele domenii: Retail Banking, commercial banking, management de produs, managmentul riscului, control si planificare, trezorerie si IT.



Banca ofera un program de specializare de sase luni, training la standarde europene la sediul central si in subsidiare din Europa Centrala.



Dintre cele 16 mari grupuri bancare cu operatiuni semnficative in Europa Centrala si de Est, lipsesc de pe piata romaneasca grupul belgian KBC, austriecii de la Erste Bank, italienii de la Banca Intensa si grupul german Commerzbank, care se multumesc cu cate un birou de reprezentare.





Nou-veniti in 2004



Anul 2004 aduce in sistemul bancar trei noi jucatori: OTP Bank, cea mai mare banca ungara, care a cumparat RoBank si lucreaza la un proiect cat se poate de ambitios pentru ridicarea standardelor serviciilor de retail bancar in Romania, Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), prima institutie care administreaza un sistem de economisire-creditare in domeniul locativ, si Porsche Bank, o banca austriaca specializata in produse de finantare a achizitiilor de automobile, care tocmai a trecut de procedurile de autorizare impuse de BNR, pregatindu-se de lansarea oficiala a operatiunilor.



Pentru ultimul trimestru al acestui an nu se anunta alte asemenea miscari de proportii pe piata bancara, desi banca germana LBS Bayerische Landesbausparkasse, specializat a in sisteme de economisire-creditare pentru locuinte nu se consoleaza dupa ratarea afacerii cu CEC prin care urma sa infiinteze prima institutie de gen din Romania, dupa ce reusise sa incurajeze promovarea legislatiei necesare. Astfel, LBS continua sa caute un potential partener cu care sa duca la capat acest proiect.



Cu intrarea RBL si Porsche Bank, numarul institutiilor de credit continua sa creasca, ajungand la 42, inclusiv o cooperativa. Din fericire creste rapid si piata, astfel incat numerosii jucatori inca reusesc sa-si gaseasca un loc. Gradul de concentrare ramane insa foarte ridicat, cu numai cinci jucatori controland peste 60% din activele sistemului. Constrangerile impuse de aderarea la UE ar putea determina presiuni substantiale pentru consolidari prin fuziuni si achizitii. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO