Bănci și Asigurări

Epure, Biroul de Credit: Cererea de credite este la fel de slabă ca anul trecut

Epure, Biroul de Credit: Cererea de credite este la fel de slabă ca anul trecut

Şerban Epure, directorul Biroului de Credit: Am încheiat proiectul referitor la extinderea bazei de date cu informaţii privind persoanele fizice autorizate. Practic, de luna viitoare participanţii vor putea să transmită şi să primească informaţii privind această categorie de clienţi.

13.07.2010, 23:39 63

"Nu văd modificări faţă de anul trecut în ceea ce priveştecererea de credite. S-ar putea ca spre sfârşitul anului şi aceastăsituaţie să pară una fericită", spune Epure, temându-se de impactulmăsurilor dure de ajustare luate de Guvern asupra vânzărilor decredite, dar şi a capacităţii oamenilor de a plăti ratele laîmprumuturile deja contractate.
Biroul de Credit, societatea înfiinţată de băncile comercialepentru a gestiona informaţii privind piaţa creditului de retail, aeliberat în iunie puţin peste 352.000 de rapoarte de credit, cu 6%mai puţine decât în luna mai. Volumul este comparabil cu celînregistrat în iunie anul trecut. Spre comparaţie, în iunie 2008,Biroul transmisese 697.000 de rapoarte de creditparticipanţilor.
La analizarea unui dosar de credit, băncile solicită informaţiiprivind clienţii potenţiali la Biroul de Credit, astfel că numărulrapoartelor transmise participanţilor dă o bună aproximare pentrucererea de credite. Înainte de a se ajunge în faza verificării laBiroul de Credit, banca derulează o analiză preliminară pentruclient, stabilind dacă poate obţine un împrumut, pe baza datelorfurnizate.

Revenirea din primăvară nu a fost dedurată
În martie numărul solicitărilor de informaţii din partea băncilorpartenere înregistrase un vârf al ultimului an de aproape 405.000de solicitări.
În acea perioadă mai multe bănci veniseră pe piaţă cu oferte decredite la dobânzi de o singură cifră la lei, reapărând inclusivcampaniile publicitare pe televizor după o lungă absenţă.
Între timp perspectivele economiei s-au deteriorat, iar bancheriivorbesc din nou despre lipsa cererii din partea clienţilor. Pe dealtă parte, şi reclamele la credite au dispărut din nou, iar nimeninu mai vorbeşte de ieftiniri ale împrumuturilor, ci eventual de noiscumpiri.
Epure spune că Biroul de Credit a reuşit să îşi atingă ţintelebugetate pentru primul semestru, însă doar datorită monitorizărilorde portofolii derulate de parteneri. Băncile verifică periodicsituaţia înregistrării clienţilor existenţi la Biroul de Creditastfel încât să afle dacă au probleme cu alţi creditori sau,dimpotrivă, dacă au un grad de îndatorare redus şi un comportamentde plată corect şi le pot oferi finanţări suplimentare. Biroul deCredit a încurajat monitorizările de portofolii prin preţuripromoţionale pentru rapoartele transmise. După primele şase luni,Biroul a transmis partenerilor aproape două milioane de rapoartepentru clienţi potenţiali şi 900.000 de rapoarte în cadrulmonitorizărilor de portofolii.
Tot mai puţine credite de consum
La sfârşitul lunii iunie, Biroul de Credit contabiliza 4,2 milioanede conturi active de credit de consum, faţă de 4,3 milioane deconturi în martie.
Continuă astfel să scadă numărul de credite în derulare, ceea ceînseamnă că mai mulţi clienţi termină plata ratelor sau ramburseazăanticipat împrumuturile decât cei care primesc finanţări noi de labancă.
Vârful de credite de consum se înregistrase la sfârşitul lui 2008,cu 4,8 milioane de credite de consum.
Sumele rămase de rambursat în contul acestor credite totalizau 75de miliarde de lei la sfârşitul lui iunie, ceva mai mult decât înmartie, însă creşterea este alimentată şi de aprecierea cursului.Calculat în euro, soldul ar fi uşor mai mic.
Ipotecarele au bătut de asemenea pasul pe loc, numărul de crediteîn derulare rămânând la circa 188.000, nivel similar cu cel diniulie. Şi numărul cardurilor de credit a rămas constant, la 2milioane.
În baza de date a Biroului sunt înregistraţi 4,4 milioane declienţi cu credite în derulare.

Începe să culeagă date despre persoanele fiziceautorizate
Biroul de Credit a implementat deja faza proiect pentru extindereaariei de acoperire, prin gestionarea informaţiilor privindpersoanele fizice autorizate.
"Am încheiat proiectul referitor la extinderea bazei de date cuinformaţii privind persoanele fizice autorizate. Practic, de lunaviitoare participanţii vor putea să transmită şi să primeascăinformaţii privind această categorie de clienţi", spuneEpure.
La Registrul Comerţului sunt înregistrate circa 530.000 de persoanefizice autorizate. Dintre acestea, circa 280.000 activează în zonaprofesiilor liberale - avocaţi, notari sau medici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO