Epure, Biroul de Credit: Cererea de credite este la fel de slabă ca anul trecut

Autor: Liviu Chiru 13.07.2010

Cererea de credite din partea populaţiei a rămas slabă inclusiv în mai şi în iunie, după ce în martie dăduse un semnal petru o posibilă revenire, iar perspective pentru o îmbunătăţire până la sfârşitul anului nu sunt, apreciază Şerban Epure, directorul Biroului de Credit.



"Nu văd modificări faţă de anul trecut în ceea ce priveşte cererea de credite. S-ar putea ca spre sfârşitul anului şi această situaţie să pară una fericită", spune Epure, temându-se de impactul măsurilor dure de ajustare luate de Guvern asupra vânzărilor de credite, dar şi a capacităţii oamenilor de a plăti ratele la împrumuturile deja contractate.
Biroul de Credit, societatea înfiinţată de băncile comerciale pentru a gestiona informaţii privind piaţa creditului de retail, a eliberat în iunie puţin peste 352.000 de rapoarte de credit, cu 6% mai puţine decât în luna mai. Volumul este comparabil cu cel înregistrat în iunie anul trecut. Spre comparaţie, în iunie 2008, Biroul transmisese 697.000 de rapoarte de credit participanţilor.
La analizarea unui dosar de credit, băncile solicită informaţii privind clienţii potenţiali la Biroul de Credit, astfel că numărul rapoartelor transmise participanţilor dă o bună aproximare pentru cererea de credite. Înainte de a se ajunge în faza verificării la Biroul de Credit, banca derulează o analiză preliminară pentru client, stabilind dacă poate obţine un împrumut, pe baza datelor furnizate.

Revenirea din primăvară nu a fost de durată
În martie numărul solicitărilor de informaţii din partea băncilor partenere înregistrase un vârf al ultimului an de aproape 405.000 de solicitări.
În acea perioadă mai multe bănci veniseră pe piaţă cu oferte de credite la dobânzi de o singură cifră la lei, reapărând inclusiv campaniile publicitare pe televizor după o lungă absenţă.
Între timp perspectivele economiei s-au deteriorat, iar bancherii vorbesc din nou despre lipsa cererii din partea clienţilor. Pe de altă parte, şi reclamele la credite au dispărut din nou, iar nimeni nu mai vorbeşte de ieftiniri ale împrumuturilor, ci eventual de noi scumpiri.
Epure spune că Biroul de Credit a reuşit să îşi atingă ţintele bugetate pentru primul semestru, însă doar datorită monitorizărilor de portofolii derulate de parteneri. Băncile verifică periodic situaţia înregistrării clienţilor existenţi la Biroul de Credit astfel încât să afle dacă au probleme cu alţi creditori sau, dimpotrivă, dacă au un grad de îndatorare redus şi un comportament de plată corect şi le pot oferi finanţări suplimentare. Biroul de Credit a încurajat monitorizările de portofolii prin preţuri promoţionale pentru rapoartele transmise. După primele şase luni, Biroul a transmis partenerilor aproape două milioane de rapoarte pentru clienţi potenţiali şi 900.000 de rapoarte în cadrul monitorizărilor de portofolii.
Tot mai puţine credite de consum
La sfârşitul lunii iunie, Biroul de Credit contabiliza 4,2 milioane de conturi active de credit de consum, faţă de 4,3 milioane de conturi în martie.
Continuă astfel să scadă numărul de credite în derulare, ceea ce înseamnă că mai mulţi clienţi termină plata ratelor sau rambursează anticipat împrumuturile decât cei care primesc finanţări noi de la bancă.
Vârful de credite de consum se înregistrase la sfârşitul lui 2008, cu 4,8 milioane de credite de consum.
Sumele rămase de rambursat în contul acestor credite totalizau 75 de miliarde de lei la sfârşitul lui iunie, ceva mai mult decât în martie, însă creşterea este alimentată şi de aprecierea cursului. Calculat în euro, soldul ar fi uşor mai mic.
Ipotecarele au bătut de asemenea pasul pe loc, numărul de credite în derulare rămânând la circa 188.000, nivel similar cu cel din iulie. Şi numărul cardurilor de credit a rămas constant, la 2 milioane.
În baza de date a Biroului sunt înregistraţi 4,4 milioane de clienţi cu credite în derulare.

Începe să culeagă date despre persoanele fizice autorizate
Biroul de Credit a implementat deja faza proiect pentru extinderea ariei de acoperire, prin gestionarea informaţiilor privind persoanele fizice autorizate.
"Am încheiat proiectul referitor la extinderea bazei de date cu informaţii privind persoanele fizice autorizate. Practic, de luna viitoare participanţii vor putea să transmită şi să primească informaţii privind această categorie de clienţi", spune Epure.
La Registrul Comerţului sunt înregistrate circa 530.000 de persoane fizice autorizate. Dintre acestea, circa 280.000 activează în zona profesiilor liberale - avocaţi, notari sau medici.