Bănci și Asigurări

Dramatic: Bucureştiul este capitala europeană cu cea mai mică rată a natalităţii

Dramatic: Bucureştiul este capitala europeană cu cea...

Autor: Mihaela Pascari

25.01.2017, 19:00 1435
Bucureştiul este capitala euro­peană cu cea mai mică rată a natalităţii, respectiv 8,4 copii la o mie de locuitori, arată datele Eurostat.
 
La polul opus se află Londra şi Bruxelles, unde numărul nou-născu­ţilor este aproape dublu raportat la mia de locuitori comparativ cu Bu­cureştiul.
 
„Este vorba de structura populaţiei, având în vedere că unele capitale euro­pene sunt zone de destinaţii pentru mi­granţi, zone în care vin familii tinere, în spe­cial din lumea musulmană, care nasc mulţi copii. Trebuie analizată structura popula­ţiei pe vârste, etnie şi religie“, a ex­plicat sociologul Marian Preda, pro­fesor la Facultatea de Sociologie a Uni­ver­sităţii din Bucureşti. În general, în România este înre­gistrată şi o rată a fertilităţii mai scăzută decât în capitalele europene.
 
Spre com­paraţie, în Franţa rata fertilităţii (nu­mărul de copii născuţi de o mamă) era de 2,1 copii/femeie, în timp ce pentru România datele estimate pentru acelaşi an indică o rată de 1,5 copii/fe­meie, potrivit Eurostat. Pentru Paris nu există date dispo­ni­bile în ce priveşte natalitatea.
 
Oraşele care au o rată a natalităţăţii apropiată celei din România sunt Budapesta, Madrid sau Roma. În opinia sociologului Marian Preda, în aceste ţări este şi o rată a fertilităţii mai scăzută decât în capitalele din vârful clasamentului.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO