Dramatic: Bucureştiul este capitala europeană cu cea mai mică rată a natalităţii

Autor: Mihaela Pascari 25.01.2017
Bucureştiul este capitala euro­peană cu cea mai mică rată a natalităţii, respectiv 8,4 copii la o mie de locuitori, arată datele Eurostat.
 
La polul opus se află Londra şi Bruxelles, unde numărul nou-născu­ţilor este aproape dublu raportat la mia de locuitori comparativ cu Bu­cureştiul.
 
„Este vorba de structura populaţiei, având în vedere că unele capitale euro­pene sunt zone de destinaţii pentru mi­granţi, zone în care vin familii tinere, în spe­cial din lumea musulmană, care nasc mulţi copii. Trebuie analizată structura popula­ţiei pe vârste, etnie şi religie“, a ex­plicat sociologul Marian Preda, pro­fesor la Facultatea de Sociologie a Uni­ver­sităţii din Bucureşti. În general, în România este înre­gistrată şi o rată a fertilităţii mai scăzută decât în capitalele europene.
 
Spre com­paraţie, în Franţa rata fertilităţii (nu­mărul de copii născuţi de o mamă) era de 2,1 copii/femeie, în timp ce pentru România datele estimate pentru acelaşi an indică o rată de 1,5 copii/fe­meie, potrivit Eurostat. Pentru Paris nu există date dispo­ni­bile în ce priveşte natalitatea.
 
Oraşele care au o rată a natalităţăţii apropiată celei din România sunt Budapesta, Madrid sau Roma. În opinia sociologului Marian Preda, în aceste ţări este şi o rată a fertilităţii mai scăzută decât în capitalele din vârful clasamentului.