Bănci și Asigurări

Diosi, OTP: Statul nu a ajutat băncile româneşti. De ce să le suprataxeze?

Diosi, OTP: Statul nu a ajutat băncile româneşti. De ce să le suprataxeze?
23.06.2010, 15:33 23

Statul nu are un motiv clar pentru a taxa bancile, întrucât nu afost nevoit să intervină cu fonduri pentru a le susţine, aşa cums-a întâmplat în Statele Unite ale Americii sau în Anglia, spuneLaszlo Diosi, şeful OTP Bank.

"În Marea Britanie şi în Statele Unite ale Americii au cheltuitmulţi bani publici pentru a ajuta băncile, iar acum îi vor înapoi.Dar în România cine a ajutat băncile? De ce nu taxează statulcompaniile telecom?', a spus Diosi în cadrul unei întâlniri cupresa.

El afirmă că impozitele plătite de bănci vor creşte în modautomat atunci când BNR le va permite să utilizeze standardeleinternaţionale de raportare financiară, care vor conduce laobţinerea unor profituri mai mari. Deocamdată, BNR impuneutilizarea contabilităţii locale, care are prevederi foarterestrictive pentru provizioane. Astfel, profitul net al bănciloreste mai mic. Pe primul trimestru la nivelul sistemului bancarprofitul a fost de circa 100 de milioane de euro.
Diosi afirmă că nici scopul introducerii unei asemenea taxe pe planlocal nu este bine definit.

"Guvernul maghiar vrea să reducă taxele pentru companii şipentru persoanele fizice, iar taxa suplimentară pentru bănci vacontrabalansa aceste reduceri de venituri. Dacă măsura se ia pentrustabilizarea economiei, poate fi înţeleasă. În România avem însădoar ideea că băncile trebuie să plătească mai mult. De ce? Şicum?", întreabă retoric Diosi.
El spune că problema principala este ajustarea cheltuielilorpublice, pentru că altfel majorarea veniturilor nu ar face decât să"arunce bani într-un sac fără fund".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO