Bănci și Asigurări

Deficitul contului curent a coborât la 157 mil. euro în septembrie

BNR anunţă un deficit al contului curent de 4,23 miliarde euro la nouă luni, în creştere cu 32,6%

Autor: Liviu Chiru

12.11.2010, 13:15 29

Deficitul contului curent, care măsoară ieşirile de valută dinoperaţiunile comerciale curente, a fost de numai 157 de milioane deeuro în septembrie, reprezentând mai puţin de jumătate din nivelulatins în septembrie 2009.

Totodată, cifra din septembrie este cu mult mai mic decât medialunară înregistrată în primele nouă luni ale anului 2010, de 470 demilioane de euro. Încetinirea deficitului de cont curent a avut locîn special pe fondul ajustării vizibile a deficitului balanţeicomerciale (care măsoară dezechilibrul dintre exporturile şiimporturile de bunuri).

Cumulat pe primele nouă luni ale anului deficitul de cont curenta ajuns însă la 4,23 miliarde de euro, în creştere cu 33% faţă deperioada similară a anului trecut. Adâncirea a fost determinată înspecial de deterioarea transferurilor curente (care reflectăatragerile de fonduri europene, dar şi remiterile muncitorilorromâni din străinătate). Pe primele nouă luni transferurile curenteau fost de 2,3 miliarde de euro, cu un miliard de euro mai puţindecât în perioada similară a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO