Deficitul contului curent a coborât la 157 mil. euro în septembrie

Autor: Liviu Chiru 12.11.2010

Deficitul contului curent, care măsoară ieşirile de valută din operaţiunile comerciale curente, a fost de numai 157 de milioane de euro în septembrie, reprezentând mai puţin de jumătate din nivelul atins în septembrie 2009.

Totodată, cifra din septembrie este cu mult mai mic decât media lunară înregistrată în primele nouă luni ale anului 2010, de 470 de milioane de euro. Încetinirea deficitului de cont curent a avut loc în special pe fondul ajustării vizibile a deficitului balanţei comerciale (care măsoară dezechilibrul dintre exporturile şi importurile de bunuri).

Cumulat pe primele nouă luni ale anului deficitul de cont curent a ajuns însă la 4,23 miliarde de euro, în creştere cu 33% faţă de perioada similară a anului trecut. Adâncirea a fost determinată în special de deterioarea transferurilor curente (care reflectă atragerile de fonduri europene, dar şi remiterile muncitorilor români din străinătate). Pe primele nouă luni transferurile curente au fost de 2,3 miliarde de euro, cu un miliard de euro mai puţin decât în perioada similară a anului trecut.