Bănci și Asigurări

Cumpararile clientilor comerciali si declaratiile guvernatorului BNR au oprit scaderea euro

Cumpararile clientilor comerciali si declaratiile guvernatorului BNR au oprit scaderea euro

Click pentru imaginea marita

24.04.2008, 18:52 16

Tendinta de apreciere a leului a fost inversata ieri dupa-amiaza, dupa ce pe piata au aparut ordine importante de cumparare de valuta din partea clientilor comerciali.
Cresterea cotatiilor a antrenat si ordine presetate de limitare a pierderilor, astfel ca euro a facut un salt de trei bani, urcand de la 3,5550 la 3,5850 lei in numai cateva ore. Volatilitatea pietei a fost alimentata si de declaratiile guvernatorului BNR Mugur Isarescu care a afirmat ca in prezent conditiile monetare sunt destul de stranse, insa nu a exclus noi cresteri ale dobanzii cheie la leu.
"Pe piata au aparut ordine comerciale mari de cumparare de valuta, care nu si-au gasit insa contrapartida. Cresterea cotatiilor a antrenat si ordine stop-loss (de limitare a pierderilor, n. red.), euro urcand astfel pana la un maxim de 3,5850 lei", a comentat Dragos Balaci, dealer-sef la ABN Amro Bank.
Spre sfarsitul zilei piata s-a echilibrat, euro coborand usor pana la 3,5750 lei. In prima parte a zilei cotatiile coborasera pana la 3,5550 lei pentru un euro, pe fondul mentinerii unui sentiment regional pozitiv.
BNR a calculat ieri un curs de 3,5614 lei, cu 0,24 bani sub nivelul din ziua precedenta. Dolarul a pierdut inca 0,31 bani, coborand la 2,2319 lei.
Pe piata monetara dobanzile pentru depozitele pe o zi au ramas la niveluri apropiate de 9% pe an, pe fondul unui usor exces de lichiditati. BNR a organizat ieri o noua licitatie, atragand de la banci depozite de 385 de milioane de lei, cu scadenta pe 29 aprilie.
Astazi incepe insa o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii, iar maine companiile trebuie sa plateasca taxele si impozitele catre bugetul de stat, astfel ca cererea de lichiditati va creste sensibil. De altfel, dobanzile la plasamentele pe o saptamana au urcat la 12% pe an, dealerii anticipand o presiune pe lichiditati in perioada urmatoare. Potrivit estimarilor dealerilor, lichiditatile excedentare de pe piata totalizeaza la 5,5 miliarde de lei, in timp ce platile companiilor catre bugetul de stat s-ar putea ridica la 8 miliarde de lei. Bancile ar putea sa apeleze la facilitatile BNR de creditare, insa pentru a putea sa acceseze aceste instrumente trebuie sa aduca in garantie titluri de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO