Bănci și Asigurări

Cum va evolua creditarea în 2014: ce bancheri spun că vor vinde mai multe credite anul acesta

Cum va evolua creditarea în 2014: ce bancheri spun că...

Autor: Ciprian Botea,

02.01.2014, 09:59 2006

Prognozele bancherilor conturează un an 2014 mai pozitiv după cinci ani în care vânzările de credite noi nu au reuşit să ţină pasul cu rambursările, iar portofoliile băncilor s-au subţiat constant. Băncile au încheiat primele zece luni din acest an cu un stoc de credite de 221 miliarde de euro, în scădere cu 4% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, potrivit ultimelor date publicate de BNR.

“Rata de creştere a creditării va fi pozitivă în 2014. Impulsul este dat de reducerea dobânzilor, la care se adaugă şi alţi amplificatori ai cererii”, consideră Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank.

El se aşteaptă ca cererea pe segmentul de retail să fie impulsionată de persoanele care şi-au rambursat creditele de consum în perioada de criză şi de companiile care vor prinde mai mult curaj şi se vor îndatora pentru a face investiţii.

Numărul creditelor de consum a scăzut în ultimii cinci ani cu 1,8 milioane şi a ajuns la 3 milioane de conturi potrivit ultimelor date de la Biroul de Credit. Soldul acestor credite de apropie de 50 mld. lei, faţă de un vârf de 75 mld. lei în 2005. O parte din aceste credite au fost rambursate anticipat sau la termen, iar o altă parte au fost scoase de bancheri din bilaţuri pentru că debitorii respectivi nu şi-au mai plătit ratele.

O scădere mai dramatică a stocului de credite a fost prevenită doar de vânzările mai mari de împrumuturi pentru achiziţia de locuinţe, susţinute de programul guvernamental Prima casă. Doar prin acest program au fost vândute peste 100.000 de credite în valoare de 4 mld. euro în patru ani şi jumătate.

Nivelul la care a ajuns în acest moment dobânda de referinţă ca urmare a reducerilor succesive din acest an este de natură să readucă o atitudine pozitivă faţă de creditarea în lei, atât în rândul băncilor, cât şi al clienţilor”, crede Eleni Skoura, head of retail business division în cadrul Piraeus Bank.

Dobânda-cheie la lei a fost redusă de BNR cu 1,25 de puncte procentuale timp de patru şedinţe consecutive (iulie, august, septembrie şi noiembrie), până la 4% pe an, iar analiştii prognozează o nouă relaxare a politicii monetare în primul trimestru din 2014. Totodată, ei spun că efectele relaxării monetare încep să se vadă în costul creditelor şi că aceste efecte se vor amplifica în perioada următoare.

“Chiar dacă în trecut au existat întârzieri între momentul transmiterii semnalului BNR şi receptarea sa în piaţa bancară, observăm deja scăderi ale dobânzilor pe ansamblul sistemului bancar, atât pentru populaţie cât şi pentru companii. Economia are însă nevoie şi de un număr mai mare de proiecte cu profil risc-rentabilitate adecvat, nu numai de dobânzi mai mici”, consideră Eugen Sinca, analist-şef al BCR.

Şi Johan Gabriels, CEO al Carpatica, consideră că nivelul dobânzii este doar unul dintre factorii care pot ajuta la creşterea creditării. El spune că anul 2014 nu va fi diferit de 2013 din punctul de vedere al creditării. “În primul rând trebuie să vedem semnele unei relansări economice, dar pe baza aşteptărilor de creştere a impozitelor nu cred că vom vedea o creştere a creditării. Dimpotrivă, cred că volumul creditelor se va contracta.”

Lucian Cojocaru, vicepreşedinte al Volksbank, crede de asemenea că factorul cost nu este suficient pentru reluarea creditării şi că oamenii vor favoriza economisirea în detrimentul creditării cât timp se vor aştepta la vremuri şi mai grele în viitor.

Mai optimist este Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank, care spune că 2013 a stabilit deja premisele relansării creditării. “2014 va continua şi va consolida această tendinţă”, afirmă el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO