Bănci și Asigurări

Cum stau băncile din România faţă de media UE. Sistemul bancar românesc este mai profitabil, mai solvabil şi cu lichiditate mai mare decât media Uniunii Europene

Cum stau băncile din România faţă de media UE....

Autor: Claudia Medrega

16.01.2024, 16:40 121

♦ Profitabilitatea sistemului bancar românesc a fost în creştere în ultimii ani, fiind dublă faţă de media UE, dar sub valorile similare înregistrate în economia reală, potrivit BNR ♦ Rata creditelor neperformante a scăzut puternic în România, coborând sub 3%, până la 2,6% la finalul primelor 9 luni din 2023, dar depăşeşte în continuare media UE ♦ Rata creditelor şi avansurilor cu măsuri de restructurare a ajuns la circa 1,7%, peste media UE ♦ Raportul cost/venit pentru sistemul bancar românesc este sub media UE, dar şi sub pragul recomandat de 50%.

Sistemul bancar românesc are indicatori prudenţiali de solvabilitate, profitabilitate şi structură a bilanţului mai buni decât media europeană şi care sunt plasaţi, totodată, în cele mai bune intervale de prudenţă stabilite de Autoritatea Bancară Europeană (ABE). Şi calitatea activelor s-a îmbunatăţit în ultimii ani în cazul băncilor din România, însă rata creditelor cu măsuri de restructurare, deşi a scăzut puternic şi s-a înjumătăţit faţă de 2018, este totuşi în zona de risc intermediar, fiind şi peste nivelul mediu din UE, după cum reiese din datele BNR.

„Sectorul bancar autohton traversează o perioadă favorabilă din perspectiva principalilor indicatori financiari şi prudenţiali, în pofida provocărilor asociate crizei sanitare şi situaţiei geopolitice din regiune, dar şi turbulenţelor manifestate în primul trimestru al anului 2023 în cadrul sectoarelor bancare din SUA şi Elveţia“, susţine BNR în raportul asupra stabilităţii financiare.

Autoritatea Bancară Europeană (ABE) publică trimestrial o analiză intitulată Tabloul de bord al riscului (Risk Dashboard) în care prezintă principalele vulnerabilităţi ale sectorului bancar european, identificate în funcţie de evoluţia unui set de indicatori de risc. Indicatorii de risc sunt grupaţi pe patru categorii: solvabilitate, calitatea activelor, profitabilitate şi structura bilanţului. Iar fiecare indicator este evaluat în raport cu trei intervale de prudenţă, valoarea acestuia putând astfel să fie considerată foarte bună, intermediară sau deficitară în funcţie de intervalul valoric căruia îi aparţine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO