Bănci și Asigurări

Austria, Olanda, Franţa şi Italia controlează peste 50% din bankingul românesc, în timp ce România controlează o treime din sistemul bancar autohton. Distribuţia profitului obţinut de bănci reflectă în mare măsură structura capitalurilor în funcţie de ţările de provenienţă ale acţionarului majoritar

Ce ţări controlează sistemul bancar românesc şi care bănci sunt mai profitabile?

Autor: Claudia Medrega

09.01.2024, 00:07 37048

Aproape 30% din profitul sistemului bancar românesc se concentrează la instituţii de credit având acţionar majoritar din Austria, 23,3% din câştig revine băncilor cu capital majoritar românesc, 13,5% din profit revine capitalului olandez şi 11,4% din profit revine capitalului francez  Astfel, în ceea ce priveşte câştigurile, BNR a constatat că distribuţia profitului reflectă în mare măsură structura capitalurilor în funcţie de ţările de provenienţă ale acţionarului majoritar  Profitul sistemului bancar românesc a urcat la un maxim de peste 10 mld. lei în 9 luni/2023, cât tot câştigul din anul 2022, în contextul dobânzilor mari.

Cea mai mare parte a sistemului bancar ro­mâ­nesc, respectiv două treimi (67%) este deţi­nută de capitalul străin, iar din această categorie cele mai mari deţineri, de peste 50% cumulat, sunt înregistrate de grupurile finan­ciare din patru ţări, respectiv Austria, Olanda, Franţa şi Italia.

Pe de altă parte, România con­tro­lează o treime din sistemul bancar autohton, respectiv 33% din totalul activelor nete, astfel că instituţiile de credit cu capital majoritar românesc deţin totuşi poziţia dominantă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO