Bănci și Asigurări

CSA: Discutam amanarea cu sase luni a noilor cerinte de capital

25.03.2005, 00:00 15

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) ia in discutie posibilitatea amanarii termenului limita pentru varsarea capitalului majorat al asiguratorilor.


O parte dintre asiguratorii cu capital social mai mic au afirmat ca termenele sunt prea stranse si cerintele de majorare a capitalului prea drastice.


Conform normelor, capitalul social pentru companiile care vand asigurari generale inclusiv asigurari de raspundere civila auto trebuia sa creasca pana la 1,3 milioane de euro la 30 iunie 2005, 2 mil. euro la 31 dec 205 si 3 milioane de euro la 30 iunie 2006. Si pentru asigurarile de viata limitele sunt similare.


"Avem in vedere cumularea etapei 30 iunie 2005 cu 31 decembrie 2005, la solicitarea companiilor din piata care trebuie sa isi majoreze capitalul social. Ei spun ca e prea 'din scurt'. OK, putem proceda la aceasta cumulare, dar finalul tot acela va fi: adaptarea capitalului la cerintele Uniunii Europene", a spus Nicolae Crisan, presedintele CSA.


Crisan va propune Consiliului CSA aceasta cumulare ca urmare a consultarilor avute cu reprezentantii pietei.


"Voi propune ca limitele minime de capital vor fi echivalentul in lei, la cursul din data efectuarii platii si sa existe posibilitatea varsarii pana la 31 decembrie 2005 inclusiv a transei necesare atingerii nivelului minim prevazut la 30 iunie 2005", a spus el.


Daca s-ar pastra vechile reglementari, 21 din cele 46 de societati de asigurari nu ar avea acum capitalul social necesar, 12 ar trebui sa si-l majoreze pana la 31 decembrie 2005 si trei pana la 30 iunie 2006.


Doar 11 societati nu au acum nici un fel de problema cu capitalul social. In ultima perioada au fost anuntate mai multe majorari de capital, de exemplu Generali sau Astra.


Unul din cei care au sustinut amanarea majorarii este directorul general al Nationala, Dan Constantinescu. Nationala are un capital social de 25 mld. lei.


"Cred ca este foarte bine, dar este un inceput", a spus Constantinescu.


Nicolae Crisan a mai spus ca este posibila o ajustare a cerintelor de capital in functie de tipurile de asigurari.


"Credem ca este insuficienta impartirea cerintelor doar pentru asigurari de viata, generale si de raspundere civila auto. Spre exemplu, ar putea creste limita pentru capital social pentru cei care practica asigurari de credite si s-o scadem pentru asigurarile de accidente", a explicat Crisan. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO