Bănci și Asigurări

Creditele acordate de IFN-uri au scăzut cu o treime în criză

Autor: Ciprian Botea

05.01.2012, 00:00 176

Portofoliile de credite ale instituţiilor financiare nebancare (IFN) înscrise în registrul general au scăzut cu o treime în perioada de criză, ajungând până la circa 24 miliarde de lei (circa 5,5 mld. euro) la sfârşitul lunii septembrie 2011, potrivit datelor BNR. Companiile de leasing şi credite de consum au pierdut zeci de mii de clienţi în ultimii ani în condiţiile în care multe din creditele ajunse la scadenţă nu au mai fost reînnoite.

Totodată, o parte din credite au fost scoase din bilanţ deoarece clienţii nu şi-au mai putut plăti ratele. Multe IFN-uri de talie mică şi-au închis activitatea în criză din cauza problemelor financiare, peste o sută de firme fiind radiate de BNR din registrele sale, în special din registrul general. În acest registru figurează IFN-urile care au un sold al creditelor mai mic de 25 mil. lei şi capitaluri proprii şi sume împrumutate de până la 50 mil. lei.

Depozitele ţinute la bănci de IFN-urile din registrul general au rămas constante în ultimii trei ani, la circa 3 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO