Bănci și Asigurări

Cotatia euro s-a intors ieri la 3,7 lei

17.01.2008, 17:48 22

Euro a revenit ieri peste pragul de 3,7 lei, in conditiile in care jucatorii nu au reactionat la comentariile oficialilor BNR privind ritmul foarte rapid de crestere a cotatiilor.
BNR a calculat un curs de 3,7044 lei pentru un euro, cu 0,66 bani peste nivelul precedent. Dolarul a castigat 1,78 bani, urcand la 2,5078 lei.
Inca de la deschiderea pietei euro a fost cotat peste inchiderea de marti, la 3,7030 lei. In primele ore de tranzactionare cotatiile au urcat pana la un maxim de 3,7150 lei pentru un euro, nivel de la care au aparut insa interese de vanzare de valuta. Astfel, cotatiile au oscilat pana la sfarsitul sedintei de tranzactionare intr-o banda ingusta, intre 3,7 si 3,71 lei pentru un euro, desi volumele tranzactionate au ramas semnificative. Evolutia cursului s-a decuplat astfel de cea a Bursei de la Bucuresti, care a avut ieri una dintre cele mai dramatice sedinte de tranzactionare, cu o scadere de peste 4%.
Usoara depreciere de ieri a leului a survenit pe fondul unei noi intensificari a aversiunii investitorilor fata de expunerile riscante, dupa datele negative de pe piata americana. Zlotul polonez, forintul maghiar si coroana ceheasca au pierdut de asemenea teren in fata euro.
Viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu, a spus marti ca volumele mari tranzactionate pe piata interbancara indica un atac speculativ asupra leului. El a subliniat ca evolutia cursului este "ingrijoratoare", iar banca centrala este pregatita sa ia masuri pentru a o corecta. Piata asteapta de altfel o majorare a dobanzii la leu pana la 8,5% pe an, in sedinta pe probleme de politica monetara din 4 februarie sau chiar mai repede. Dijmarescu a spus ca BNR utilizeaza "multiple instrumente, inclusiv mai putin placute" pentru a corecta miscarile pietei si a aratat ca se asteapta la o inversare a tendintei de depreciere a leului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO