Bănci și Asigurări

Costul leilor a ajuns la un nou minim istoric, iar cursul se stabilizează pe un palier mai sus

Costul leilor a ajuns la un nou minim istoric, iar cursul...

Autor: Liviu Popescu

13.11.2014, 00:04 366

Indicatorul Robor cu scadenţă la 3 luni, utilizat ca bază de calcul pentru costul creditelor de retail în lei, a ajuns ieri la un minim istoric de 1,81% pe an, iar această scădere a costului de finanţare al băncilor face şi mai atractive creditele în lei. Indicatorul a scăzut cu peste un punct procentual în ultima lună, ceea ce înseamnă rate vizibil mai mici la credite având în vedere nivelul oricum redus al ratelor de dobândă.

Tendinţa descendentă a indicatorului Robor este influenţată şi de procesul de relaxare monetară derulat de BNR, în condiţiile în care banca centrală a redus pentru a cincea oară anul acesta dobânda-cheie, până la minimul istoric de 2,75% pe an. Prin aceste mişcări banca centrală încercă să încurajeze activitatea de creditare în lei.

„Faptul că activitatea de creditare în lei merge mai repede decât cea în euro este în linie cu preferinţele pieţei şi este mai mult o schimbare naturală şi nu una de strategie“, a spus Mihai Pătrulescu, senior economist la UniCredit Ţiriac Bank.

El a adăugat că scăderea costului creditelor este dată de politică de relaxare a BNR dar şi de inflaţia foarte scăzută care permite băncii naţionale să scadă dobânda. Pătrulescu a spus că un alt factor care contribuie la scăderea costurilor este este legat de preferinţele clienţilor care după perioada de după criză s-au mutat spre creditele în lei întrucât s-a observat cât de puternic poate fi riscul valutar.

Soldul creditului neguvernamental în lei a crescut în septembrie cu 78% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar creditul neguvernamental în valută a înregistrat o scădere abruptă de 12%.

Indicatorul Robor la 3 luni a atins maximul anului în februarie, când ajunsese la 3,76% pe an pe fondul unui val de volatilitate a dobânzilor la lei, generat de o lipsă acută de lichiditate în sistemul bancar. Al doilea val de volatilitate s-a înregistrat în septembrie, când indicatorul Robor urcase la 3,11% pe an, în condiţiile în care tot în aceeaşi perioadă băncile actualizau ratele de dobândă din contractele de credit.

WikiZF: Profilul companiei UniCredit Ţiriac Bank

Astfel, scăderea costului de finan­ţare al băncilor din ultimele săptămâni creează premisele pentru ieftinirea împrumuturilor.

Presiunea pe dobânzi a fost un factor determinat al  operaţiunilor de tip repo, prin care BNR a injectat într-un interval de trei săptămâni 9 miliarde de lei în sistemul bancar în cadrul a patru operaţiuni de acest tip. Anterior, cea mai recentă operaţiune de tip repo a avut loc în aprilie, când BNR a derulat trei astfel de operaţiuni în valoare totală de aproape 4 miliarde de lei. Prin intermediul licitaţiilor repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară.

De asemenea, BNR a ajustat în septembrie rezervele minime obligatorii în lei de la 12% la 10%, iar această mişcare a avut un impact direct de aproximativ 2,5 miliarde de lei asupra lichidităţii din piaţă.

„Noi ne aşteptăm la o reducere a dobânzii de politică monetară în ianuarie, dar asta mai degrabă din cauza perspectivelor inflaţiei care rămân în continuare favorabile. Nu văd indicatorul Robor ca pe un factor care să dea impul­sul pentru următoarea mişcare a băn­cii naţionale“, a mai spus Pătrulescu.

Cursul are o mişcare în sens invers faţă de dobânda la lei. Ieri, cursul anunţat de BNR a revenit peste 4,43 lei/euro  pe volume medii în piaţa interbancară, după ce marţi a coborât sub acest prag, dar în contextul unei activităţi mai reduse de tranzacţionare între băncile comerciale. Cursul a trecut de mai multe ori în ultimele săptămâni peste nivelul de 4,3 lei/euro. În septembrie, cursul coborâse până la 4,40 lei/euro. BNR este foarte atentă la fluctuaţiile cursului, care în ultimele luni s-a menţinut într-un interval foarte îngust (4,4 - 4,45 lei/euro).

Dobânzile Robor cu scadenţă la o lună şi 6 luni au ajuns de asemenea la minime istorice, 1,07% pe an, respectiv 2,14% pe an. Reducerea cu peste un punct procentual a indicatorului Robor la 3 luni reprezintă o reducere de aproximativ 10% la rata lunară în funcţie de valoarea creditului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO