Bănci și Asigurări

Cinci executivi de top din leasing si-au schimbat jobul in ultimul an

Cinci executivi de top din leasing si-au schimbat jobul in ultimul an
16.03.2010, 23:04 1069

Cinci executivi de top din piata de leasing si-au schimbat jobulin ultimul an si numai unul dintre acestia a revenit la conducereaunei alte companii de leasing, o piata care a inregistrat anultrecut o scadere dramatica, de 72%, fiind cel mai lovit sector aleconomiei.

Cei cinci manageri sunt Adrian Alexe (directorul general alTiriac Leasing), Cristian Sendroiu (directorul executiv al TiriacLeasing), Mircea Dihel (directorul general al OTP Leasing), MihaelaMateescu (directorul general al Raiffeisen Leasing) si ClaudiuStanescu (directorul general al BCR Leasing). Dintre acestia, doarDihel (32 de ani) a trecut de la conducerea OTP Leasing la cea aTiriac Leasing, in timp ce toti ceilalti au iesit deocamdata dinaceasta industrie. BCR, Tiriac si Raiffeisen se numara printre celemai mari firme din piata de leasing.

"Sunt situatii in care directorii pleaca deoarece este frustrantsa vezi ca scade businessul, dupa ce a avut cresteri de 30-40% inanii anteriori, unii nu suporta acest lucru. In alte situatii estevorba si de presiunea actionarilor, care vor sa puna oameni maiieftini la conducerea companiei", afirma George Butunoiu, unuldintre cei mai cunoscuti head hunteri de pe piata locala.

Anul trecut piata de leasing a fost serios afectata de scadereavanzarilor de autoturisme, de inghetarea pietei constructiilor si ainvestitiilor realizate de companii in echipamente, astfel incatunii finantatori, chiar si din top zece, au inregistrat scaderi side 90% a businessului. In aceste conditii, executivii au fost pusipoate in cea mai dificila situatie din cariera lor: afacerilescadeau dramatic, iar numarul rau-platnicilor crestea constant. Maimult, firmele de leasing s-au ales cu mii de masini recuperate dela clientii care nu si-au mai putut plati ratele, masini pe careincearca sa le revanda pe o piata auto care nu merge foartebine.

Salarii de 6.000-7.000 de euro, dar farabonusuri

Sirul plecarilor a inceput cu Tiriac Leasing, in primavaraanului trecut, cand Adrian Alexe, 42 de ani, a plecat de laconducerea companiei, impreuna cu directorul executiv, CristianSendroiu. Alexe a fost inlocuit de Mircea Dihel, fost directorgeneral al OTP Leasing, iar in locul lui Sendroiu a venit CristianChelu, fost director financiar la KBC Consumer Finance.

Pana la sfarsitul lui 2009 piata a fost linistita din punctul devedere al schimbarilor de management, dar anul a inceput cu noisurprize. Mihaela Mateescu, 41 de ani, a plecat de la conducereacompaniei, dupa patru ani in care a ocupat pozitia de directorgeneral. O luna mai tarziu s-a schimbat si directorul general alBCR Leasing, Claudiu Stanescu, 39 de ani, parasind compania dupasapte ani. Odata cu prabusirea afacerilor au scazut serios siveniturile executivilor din leasing. "La fimele mari, salariilorexecutivilor de top sunt la nivelul celui de vicepresedinte debanca, adica 6.000-7.000 de euro pe luna net. Acesta este salariulfix, la care se adauga si o parte variabila, in functie deperformanta, care poate dubla salariul. Bonusurile au scazut insachiar si cu 90% sau 100%", mai spune Butunoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO