Cinci executivi de top din leasing si-au schimbat jobul in ultimul an

Autor: Angela Placinta 16.03.2010

Cinci executivi de top din piata de leasing si-au schimbat jobul in ultimul an si numai unul dintre acestia a revenit la conducerea unei alte companii de leasing, o piata care a inregistrat anul trecut o scadere dramatica, de 72%, fiind cel mai lovit sector al economiei.

Cei cinci manageri sunt Adrian Alexe (directorul general al Tiriac Leasing), Cristian Sendroiu (directorul executiv al Tiriac Leasing), Mircea Dihel (directorul general al OTP Leasing), Mihaela Mateescu (directorul general al Raiffeisen Leasing) si Claudiu Stanescu (directorul general al BCR Leasing). Dintre acestia, doar Dihel (32 de ani) a trecut de la conducerea OTP Leasing la cea a Tiriac Leasing, in timp ce toti ceilalti au iesit deocamdata din aceasta industrie. BCR, Tiriac si Raiffeisen se numara printre cele mai mari firme din piata de leasing.

"Sunt situatii in care directorii pleaca deoarece este frustrant sa vezi ca scade businessul, dupa ce a avut cresteri de 30-40% in anii anteriori, unii nu suporta acest lucru. In alte situatii este vorba si de presiunea actionarilor, care vor sa puna oameni mai ieftini la conducerea companiei", afirma George Butunoiu, unul dintre cei mai cunoscuti head hunteri de pe piata locala.

Anul trecut piata de leasing a fost serios afectata de scaderea vanzarilor de autoturisme, de inghetarea pietei constructiilor si a investitiilor realizate de companii in echipamente, astfel incat unii finantatori, chiar si din top zece, au inregistrat scaderi si de 90% a businessului. In aceste conditii, executivii au fost pusi poate in cea mai dificila situatie din cariera lor: afacerile scadeau dramatic, iar numarul rau-platnicilor crestea constant. Mai mult, firmele de leasing s-au ales cu mii de masini recuperate de la clientii care nu si-au mai putut plati ratele, masini pe care incearca sa le revanda pe o piata auto care nu merge foarte bine.

Salarii de 6.000-7.000 de euro, dar fara bonusuri

Sirul plecarilor a inceput cu Tiriac Leasing, in primavara anului trecut, cand Adrian Alexe, 42 de ani, a plecat de la conducerea companiei, impreuna cu directorul executiv, Cristian Sendroiu. Alexe a fost inlocuit de Mircea Dihel, fost director general al OTP Leasing, iar in locul lui Sendroiu a venit Cristian Chelu, fost director financiar la KBC Consumer Finance.

Pana la sfarsitul lui 2009 piata a fost linistita din punctul de vedere al schimbarilor de management, dar anul a inceput cu noi surprize. Mihaela Mateescu, 41 de ani, a plecat de la conducerea companiei, dupa patru ani in care a ocupat pozitia de director general. O luna mai tarziu s-a schimbat si directorul general al BCR Leasing, Claudiu Stanescu, 39 de ani, parasind compania dupa sapte ani. Odata cu prabusirea afacerilor au scazut serios si veniturile executivilor din leasing. "La fimele mari, salariilor executivilor de top sunt la nivelul celui de vicepresedinte de banca, adica 6.000-7.000 de euro pe luna net. Acesta este salariul fix, la care se adauga si o parte variabila, in functie de performanta, care poate dubla salariul. Bonusurile au scazut insa chiar si cu 90% sau 100%", mai spune Butunoiu.