Bănci și Asigurări

Cercel, BRD: Piata este impartita in insule, dupa originea actionarilor

19.05.2010, 11:01 29

Prezenta pe piata a unor banci din tari care se confrunta cuprobleme si sunt percepute ca fiind mai riscante duce la osegmentare care pune presiune pe dobanzi si genereaza socuri delichiditate, considera Claudiu Cercel, director general adjunct alBRD, a doua banca locala, detinuta de grupul francez SociétéGénérale.

"Se creeaza o segmentare a pietei interbancare si a depozitelorclientilor. Apar anumite insule, banci, care functioneaza la altedobanzi decat piata. Nu doar pentru aceste insule este dificil, cisi pentru celelalte banci, care se pot confrunta cu intrariimportante de lichiditati la un moment dat."

Reprezentantul BRD a evitat sa faca referiri clare, insa pepiata este bine cunoscuta situatia bancilor cu actionariat grecesc,care s-au confruntat cu taieri ale limitelor de tranzactionare dinpartea celorlalte banci. Rulajul pietei secundare a titlurilor destat este foarte redus, reprezentand mai putin de 2% din stoculexistent, bancile fiind dependente de ope ratiunile banciicentrale.

"Dezvoltarea pietei secundare a titlurilor de stat trebuie saaiba loc. Este necesara o politica mai inteligenta a MinisteruluiFinantelor de a face emisiuni de titluri. Este un element importantpentru a putea sa lichidizam portofolii de titluri si prin canalediferite de banca centrala", spune Cercel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO