Cercel, BRD: Piata este impartita in insule, dupa originea actionarilor

Autor: Claudia Medrega 19.05.2010

Prezenta pe piata a unor banci din tari care se confrunta cu probleme si sunt percepute ca fiind mai riscante duce la o segmentare care pune presiune pe dobanzi si genereaza socuri de lichiditate, considera Claudiu Cercel, director general adjunct al BRD, a doua banca locala, detinuta de grupul francez Société Générale.

"Se creeaza o segmentare a pietei interbancare si a depozitelor clientilor. Apar anumite insule, banci, care functioneaza la alte dobanzi decat piata. Nu doar pentru aceste insule este dificil, ci si pentru celelalte banci, care se pot confrunta cu intrari importante de lichiditati la un moment dat."

Reprezentantul BRD a evitat sa faca referiri clare, insa pe piata este bine cunoscuta situatia bancilor cu actionariat grecesc, care s-au confruntat cu taieri ale limitelor de tranzactionare din partea celorlalte banci. Rulajul pietei secundare a titlurilor de stat este foarte redus, reprezentand mai putin de 2% din stocul existent, bancile fiind dependente de ope ratiunile bancii centrale.

"Dezvoltarea pietei secundare a titlurilor de stat trebuie sa aiba loc. Este necesara o politica mai inteligenta a Ministerului Finantelor de a face emisiuni de titluri. Este un element important pentru a putea sa lichidizam portofolii de titluri si prin canale diferite de banca centrala", spune Cercel.