Bănci și Asigurări

Cel mai vanat bancher: Erste Bank cauta un presedinte executiv pentru BCR

Cel mai vanat bancher: Erste Bank cauta un presedinte executiv pentru BCR

Manfred Wimmer

11.02.2008, 19:04 24

Austriecii de la Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, sunt in plin proces de triere de CV-uri si referinte pentru selectarea celor mai potriviti candidati pentru pozitia de CEO al celei mai mari banci romanesti, afirma surse bancare.
In prezent, interimatul de dupa demisia lui Nicolae Danila este asigurat de Manfred Wimmer, fostul director de strategie al Erste. Durata interimatului nu a fost clar definita, insa sursele citate afirma ca Wimmer nu si-ar dori un mandat integral la BCR, din considerente de ordin personal, preferand vechea sa pozitie la Erste. Wimmer a confirmat ca austriecii cauta unui succesor definitiv pentru Danila.
Pe lista bancherilor avuti in vedere de Erste figureaza Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania, si Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al UniCredit Tiriac Bank.
Niciunul nu confirma insa ca ar fi discutat cu reprezentantii Erste despre preluarea conducerii celei mai mari banci locale. De altfel, Wimmer afirma ca nu este obligatoriu ca noul CEO al BCR sa fie roman, iar austriecii chiar au inceput sa evalueze si CV-uri ale unor expati. Pe piata exista opinii conform carora la conducerea BCR ar fi potrivit un bancher strain, care sa nu mai fi lucrat in sistem si sa nu aiba astfel legaturi cu interesele locale. Sefia BCR este cea mai puternica pozitie din sistemul bancilor comerciale.
Intrebat de ZF, Negritoiu a spus ca e vorba de "zvonuri care circula pe piata" si si-a reafirmat intentia de a-si incheia cariera bancara la ING, unde se afla la jumatatea planului de crestere prevazut sa culmineze in 2009. "Nu pot sa alimentez asemenea zvonuri", a declarat Negritoiu.
Si Pascariu a negat ferm ca ar fi purtat discutii cu Erste si a sustinut ca doreste sa-si pastreze functia non-executiva la UniCredit Tiriac pentru care a optat in contextul fuziunii dintre HVB si UniCredit. El afirma ca orientarea sa de bancher specializat in sectorul corporate nu ar fi neaparat compatibila cu nevoile unei banci ca BCR unde retailul isi mareste ponderea. Austriecii il au in vedere si pe Sorin Popa, arhitectul extinderii retelei de retail a BRD.
Pachetul salarial pentru pozitia de CEO al BCR poate depasi 50.000 de euro pe luna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO