Bănci și Asigurări

CEC Bank: Creditele au urcat cu 11% la noua luni, la 9,1 mld. lei

CEC Bank: Creditele au urcat cu 11% la noua luni, la 9,1 mld. lei

Radu Ghetea, presedintele CEC Bank

25.10.2009, 23:30 39

CEC Bank, singura banca de top ramasa in portofoliul statului,si-a majorat soldul creditelor acordate clientelei cu 11% inprimele noua luni, pana la 9,1 miliarde de lei (2,1 miliarde deeuro).

Banca a pompat finantari in special in zona firmelor mici simijlocii, unde soldul a urcat cu 34% de la inceputul anului si panain septembrie, potrivit unui comunicat.

Spre comparatie, creditul total acordat de banci in sectorulprivat a stagnat in primele noua luni, soldul mentinandu-se lanivelul de 198 de miliarde de lei.

"Profitul net cat si alti indicatori de profitabilitate sunt increstere fata de 30 iunie si depasesc prevederile din bugetul devenituri si cheltuieli aprobat al bancii", spune Radu Ghetea,presedintele CEC Bank.

Banca nu furnizat insa mai multe detalii. Ghetea a aratat recentca ezita sa faca public profitul, in conditiile in care castigul arfi comparat cu cel de anul trecut, cand veniturile au fostalimentate de vanzarea participatiei la Asiban.

Crescand mai repede decat concurentii, CEC Bank si-a majoratcota de piata pe active la 5,51%, la sfarsitul lui septembrie. Diniunie, banca este pe pozitia a saptea in ierarhia bancilor dinsistem, fata de locul noua, unde se afla la sfarsitul anuluitrecut.

CEC Bank si-a intarit pozitia confortabila pe lichiditati,depozitele atrase de la clientela urcand mai rapid decat crediteleacordate.

Soldul a ajuns la sfarsitul lui septembrie la 13,1 miliarde delei (3,1 miliarde de euro), marcand astfel o crestere cu 16% in leide la inceputul anului.

Raportul credite/depozite a coborat astfel spre 69%, de laniveluri de 72% in decembrie anul trecut.

Solvabilitatea CEC Bank (calculata ca raport intre riscurileasumate prin creditele acordate si capitalurile proprii) s-amentinut la nivelul de la jumatatea anului, de 18,89%, si inseptembrie.

La sfarsitul primului trimestru, solvabilitatea era de 15,8%. Invara, CEC si-a majorat capitalul social cu 230 de milioane de lei(echivalentul a 55 mil. euro), prin capitalizarea unei parti dinprofitul de 366 de milioane de lei, realizat in 2008. Guvernul aveain plan realizarea unei injectii consistente de capital la CEC, invaloare de peste 700 de milioane de lei, insa nu a reusit saconvinga Comisia Europeana ca o asemenea miscare nu reprezinta unajutor de stat nepermis.

Dobanzi mai mici la credite

CEC Bank a redus dobanda de baza la creditele in lei pentrufirme cu jumatate de punct procentual, pana la 11,4% pe an.

Peste aceasta dobanda de baza, banca aplica o marja calculata infunctie de profilul de risc al clientului.

Dobanda de baza la creditele in lei pentru persoane fizice afost redusa cu un sfert de punct procentual, pana la 11,25% pean.

Clientii care au dobanda calculata in functie de acestiindicatori vor beneficia de noile niveluri incepand cu 26octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO