CEC Bank: Creditele au urcat cu 11% la noua luni, la 9,1 mld. lei

Autor: Liviu Chiru 25.10.2009

Singura banca de top ramasa in portofoliul statului si-a majorat portofoliul de finantari acordate firmelor mici si mijlocii cu 34% in noua luni.



CEC Bank, singura banca de top ramasa in portofoliul statului, si-a majorat soldul creditelor acordate clientelei cu 11% in primele noua luni, pana la 9,1 miliarde de lei (2,1 miliarde de euro).

Banca a pompat finantari in special in zona firmelor mici si mijlocii, unde soldul a urcat cu 34% de la inceputul anului si pana in septembrie, potrivit unui comunicat.

Spre comparatie, creditul total acordat de banci in sectorul privat a stagnat in primele noua luni, soldul mentinandu-se la nivelul de 198 de miliarde de lei.

"Profitul net cat si alti indicatori de profitabilitate sunt in crestere fata de 30 iunie si depasesc prevederile din bugetul de venituri si cheltuieli aprobat al bancii", spune Radu Ghetea, presedintele CEC Bank.

Banca nu furnizat insa mai multe detalii. Ghetea a aratat recent ca ezita sa faca public profitul, in conditiile in care castigul ar fi comparat cu cel de anul trecut, cand veniturile au fost alimentate de vanzarea participatiei la Asiban.

Crescand mai repede decat concurentii, CEC Bank si-a majorat cota de piata pe active la 5,51%, la sfarsitul lui septembrie. Din iunie, banca este pe pozitia a saptea in ierarhia bancilor din sistem, fata de locul noua, unde se afla la sfarsitul anului trecut.

CEC Bank si-a intarit pozitia confortabila pe lichiditati, depozitele atrase de la clientela urcand mai rapid decat creditele acordate.

Soldul a ajuns la sfarsitul lui septembrie la 13,1 miliarde de lei (3,1 miliarde de euro), marcand astfel o crestere cu 16% in lei de la inceputul anului.

Raportul credite/depozite a coborat astfel spre 69%, de la niveluri de 72% in decembrie anul trecut.

Solvabilitatea CEC Bank (calculata ca raport intre riscurile asumate prin creditele acordate si capitalurile proprii) s-a mentinut la nivelul de la jumatatea anului, de 18,89%, si in septembrie.

La sfarsitul primului trimestru, solvabilitatea era de 15,8%. In vara, CEC si-a majorat capitalul social cu 230 de milioane de lei (echivalentul a 55 mil. euro), prin capitalizarea unei parti din profitul de 366 de milioane de lei, realizat in 2008. Guvernul avea in plan realizarea unei injectii consistente de capital la CEC, in valoare de peste 700 de milioane de lei, insa nu a reusit sa convinga Comisia Europeana ca o asemenea miscare nu reprezinta un ajutor de stat nepermis.

Dobanzi mai mici la credite

CEC Bank a redus dobanda de baza la creditele in lei pentru firme cu jumatate de punct procentual, pana la 11,4% pe an.

Peste aceasta dobanda de baza, banca aplica o marja calculata in functie de profilul de risc al clientului.

Dobanda de baza la creditele in lei pentru persoane fizice a fost redusa cu un sfert de punct procentual, pana la 11,25% pe an.

Clientii care au dobanda calculata in functie de acesti indicatori vor beneficia de noile niveluri incepand cu 26 octombrie.