Bănci și Asigurări

CEC Bank a intensificat în 2022 finanţarea agriculturii, acordând cu 80% mai multe credite noi pe acest sector, de 1,4 mld.lei

CEC Bank a intensificat în 2022 finanţarea...

Autor: Roxana Rosu

24.04.2023, 11:47 122

CEC Bank a înregistrat, în anul 2022, o evoluţie semnificativă în ceea ce priveşte finanţarea agricultorilor mici şi medii, creditele noi acordate crescând cu aproape 80% faţă de 2021, la 1,4 mld. lei. 

„CEC Bank a acordat agricultorilor mici şi medii în anul 2022, credite noi în valoare de aproximativ 1,4 miliarde lei, în creştere cu aproape 80% faţă de 2021, valoare ce reprezintă aproape jumătate din totalul creditelor noi acordate de banca noastră agriculturii. Antreprenorii din agricultură au nevoi specifice, sezoniere iar băncile trebuie să ţină cont de modul de stabilire a ratelor, a garanţiilor sau de modul în care face analiza de bonitate a clientului“, a declarat Bogdan Alexandrescu, director al Direcţiei AGRI din cadrul CEC Bank.

Într-un clasament al segmentelor de business din agricultură finanţate de CEC Bank, cultura mare (grâu, porumb) are o pondere însemnată, de peste 60%, din totalul finanţărilor din agricultură acordate de bancă, fiind urmată de sectorul de creştere a animalelor, cel de prelucrare a produselor, apoi cel de legumicultură şi pomicultură, cel de silvicultură şi sectorul piscicultură. 

Creditele pentru capital de lucru au fost cele mai solicitate în 2022, fiind folosite în general pentru achiziţia de îngrăşăminte, dar şi pentru finanţarea activităţii curente. 

În cazul creditelor de investiţii, acestea au fost utilizate pentru achiziţia de echipamente, sisteme de irigat, combine, tractoare sau silozuri, sisteme automate de muls, construcţia de hale, spaţii de depozitare, echipamente de procesare sucuri, ambalare etc.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO