Bănci și Asigurări

Burduja, Raiffeisen: Clientii care cauta finantare UE se simt pierduti in spatiu

25.07.2007, 14:42 16

AutoritaTile au dirijat prea putine fonduri comunitare spre cresterea competitivitatii industriale - zona care are si capacitate mare de absorbtie, si prea multe spre sectorul rural, unde Ministerul Agriculturii are intarzieri mari de reactie si raman bani neutilizati, sustine Marinel Burduja, prim-vicepresedintele Raiffeisen Bank.
"Bancile sunt un barometru al mediului de afaceri, iar reactiile pe care le primim de la clienti arata ca se simt pierduti in spatiu. Acuza lipsa unui centru de coordonare la nivel national, a unei strategii de absorbtie a fondurilor ca prioritate nationala, a unei claritati privind criteriile de accesare a banilor", a declarat pentru ZF Marinel Burduja.
El spune ca intreprinzatorii au acumulat asteptari mari legate de fondurile europene, insa se lovesc de multe probleme practice in conditiile in care, de exemplu, multe ministere nu au elaborat un ghid clar al aplicantului pentru proiecte eligibile. "Exista multa frustrare pentru ca proiecte sunt, urgente de investitii sunt, dar apare sentimentul ca nu este nimeni care sa puna lucrurile cap la cap."
Burduja afirma ca Raiffeisen a lucrat impreuna cu clienti companii private peste 30 de proiecte care au ajuns in stadiul final si sunt in principiu eligibile pentru finantare.
"Mai trebuie sa vedem si toate criteriile exacte, insa deocamdata nu sunt prea transparente. Inca sunt aspecte tehnice nelamurite. Sper ca macar un proiect sa porneasca efectiv pana la sfarsitul anului."
Prim-vicepresedintele Raiffeisen crede ca cele 20-40 de milioane de euro care au fost alocate drept fonduri pentru competitivitate pana in 2010 pot fi usor inghitite. "Sunt de departe cele mai necesare pentru ca sporesc investitiile in productie, creeaza locuri de munca, maresc productivitatea si ridica nivelul economiei in ansamblu."
De asemenea, Burduja afirma ca a remarcat ca autoritatile locale cunosc putine despre modul de accesare a fondurilor europene. "Multi primari si le imagineaza ca pe niste daruri ceresti, usor de cheltuit si fara multe obligatii".
El mai spune ca pe zona autoritatilor locale proiectele se deruleaza mai greoi si din cauza ca multe intra pe norma privind achizitiile publice si este necesara organizarea de licitatii.
Raiffeisen investeste intr-un program de informare pe regiuni a clientilor privind accesarea fondurilor europene.
"Am infiintat o comunitate de consultanta, cu 105 membri - firme, specialisti, profesori, care s-au implicat in elaborarea proiectelor lucrate pana acum cu clientii nostri", a declarat Burduja.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO