Bănci și Asigurări

Briefingul zilei de 29 noiembrie 2023

Briefingul zilei de 29 noiembrie 2023
30.11.2023, 00:06 101

» Primarul fugar Cherecheş a fost capturat în Germania

Primarul fugar Cătălin Cherecheş din Baia Mare a fost capturat, ieri, în Germania. Cătălin Cherecheş, fostul primar din Baia Mare condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, a fugit din ţară săptămâna trecută. Conform Poliţiei de Frontieră, Cherecheş a ieşit din ţară cu identitatea unei rude, vineri dimineaţă, aceeaşi zi în care a fost condamnat definitiv pentru luare de mită. Şeful Poliţiei de Frontieră, Victor Ivaşcu, a fost demis după fuga primarului din Baia Mare.

 

» Romarm şi Elbit Systems vor să producă artilerie în cadrul unui parteneriat

Elbit Systems şi Romarm, prin subsidiara sa Uzina Automecanica Moreni (UAM), au anunţat miercuri încheierea unui acord de cooperare în domeniul producţiei de artilerie. Cele două companii vor înfiinţa Centrul Român de Artilerie, deschis la participare şi companiilor locale, pentru a spori baza industriei interne, pentru a genera noi locuri de muncă şi pentru a stabili o bază solidă pentru producţia internă de artilerie din România.

 

» Wood & Company: România nu este imună la stagnarea economică din zona euro, dar continuă să crească mai bine decât alte ţări europene

România nu este imună la o zonă euro stagnantă, dar continuă să arate o rezilienţă mai mare decât majoritatea partenerilor săi europeni, scriu economiştii de la Wood & Company, cea mai mare companie de brokeraj din Europa Centrală şi de Est. Comentariul economiştilor de la Wood & Company vine în contextul în care economia zonei euro stagnează, în vreme ce economia României creşte cu al doilea cel mai bun ritm din Uniunea Europeană şi are cea mai bună creştere din regiune. Cu toate acestea, economia frânează destul de puternic, de la o creştere de aproape 5% în 2022, la sub 2% în 2023.

 

» Marile patronate din UE cer Bruxelles-ului ca Pactul Verde să fie însoţit de un Pact Industrial

Marile patronate din UE cer autorităţilor de la Bruxelles ca Pactul Verde să fie însoţit de un Pact Industrial: Trebuie să decarbonizăm fără a dezindustrializa şi să ne asigurăm că întreprinderile au mijloacele necesare pentru a investi în această transformare, conform Mediafax.  Patronatele membre ale BusinessEurope, printre care şi Confederaţia Patronală Concordia, organizaţie care reuneşte companii unele dintre cele mai importante sectoare ale economiei locale, susţin transformarea Pactului Verde (Green Deal) într-o strategie de creştere care să atingă obiectivele „Fit for 55“pentru 2030.

 

» Ciolacu, teme pentru miniştri: bugetul pe 2024 şi reorganizarea ministerelor

Bugetul pe 2024 şi reorganizarea ministerelor sunt temele pe care premierul Marcel Ciolacu le-a dat miniştrilor la începutul şedinţei de guvern de miercuri. „Am două teme pentru început de decembrie, pentru toţi membrii guvernului: bugetul pe 2024 şi reorganizarea ministerelor! Vreau să vă prioritizaţi atât proiectele de investiţii, cât şi resursele umane din instituţiile pe care le gestionaţi. Ne bazăm pe oamenii care pot face performanţă şi pe investiţiile care pot crea cele mai mari efecte de multiplicare“, a spus şeful guvernului.

 

» Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pensiilor

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pensiilor, adoptată săptămâna trecut în Parlament. Camera Deputaţilor a adoptat săptămâna trecută Legea pensiilor cu 199 de voturi pentru. Pensiile se vor mări anul viitor de două ori, o dată la 1 ianuarie cu 13,8 şi prin recalculare de la 1 septembrie.

 

» Ciolacu şi sindicatele au agreat soluţia pentru ajustarea salariilor din casele de pensii

Reprezentanţii guvernului şi partenerii sociali au agreat o soluţie de principiu pentru alinierea salariilor angajaţilor din casele judeţene de pensii la nivelul celor din cadrul Casei Naţionale de Pensii Publice, ceea ce înseamnă o majorare a veniturilor angajaţilor din teritoriu. Detaliile privind transpunerea în legislaţie a acestei soluţii de ajustare salarială vor fi stabilite prin dialog, conducerea Ministerului Muncii urmând să aibă luni, 4 decembrie 2023, o nouă întâlnire de lucru cu reprezentanţii sindicatelor. „Procesul de corectare a inechităţilor salariale va continua prin soluţii pe care le vom stabili tot de comun acord în noua lege a salarizării sistemului public”, a spus Marcel Ciolacu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO