Eveniment

Briefingul zilei de 13 noiembrie 2023

Briefingul zilei de 13 noiembrie 2023
14.11.2023, 00:05 21

» Eurostat: În România, 7 din 8 regiuni de dezvoltare au procente sub 25% învăţământ universitar

Mai mult de două cincimi (42%) din populaţia de 25-34 de ani din UE era absolventă de învăţământ universitar în 2022, un capitol la care România stă cel mai prost din toate statele membre, potrivit datelor Eurostat. Astfel, 7 dintre cele 8 regiuni de dezvoltare din tara noastră aveau procente mai mici de 25%, singura excepţie fiind Bucureşti-Ilfov, unde ponderea este de 54%. În plus, cele mai mici procente raportat la nivel UE sunt tot în România, respectiv Sud-Muntenia (16%) şi regiunea Sud-Est (17%), urmate de două regiuni din Cehia şi Ungaria, cu 18%.

 

» Ciucă: Proiectele de investiţii vor deveni temelia unei reale reorganizări administrativ-teritoriale

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, susţine că reorganizarea administrativ-teritorială a României trebuie să aibă la bază proiecte mari de investiţii. El spune că România are nevoie de realizarea unor proiecte mari de investiţii prin rodarea parteneriatelor locale la nivel de consorţii şi zone metropolitane. „Proiectele mari de investiţii vor deveni temelia puternică a unei reale reorganizări administrativ-teritoriale. Una care nu este decisă arbitrar de la centru, ci una care ţine cont de colaborarea firească a unor autorităţi locale care fac parteneriate pentru înfăptuirea binelui comun”, a spus Ciucă la Summitul Autorităţilor Publice Locale din România, conform Mediafax.

 

» România a avut în primele 9 luni un deficit de cont curent de 16 mld. euro, în scădere cu 24%

România a avut în primele 9 luni un deficit de cont curent de 16,05 miliarde de euro, comparativ cu 21,14 mld. euro în perioada similară din 2022, după ce deficitul din comerţul internaţional cu bunuri s-a redus cu 3,2 miliarde de euro, iar balanţa serviciilor a avut un excedent în creştere cu 1,57 miliarde de euro. Potrivit datelor BNR, publicate luni, balanţa veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mic cu 258 milioane de euro, iar balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 38 milioane euro.

 

» Datoria externă totală a României a crescut în primele 9 luni cu 17,3 mld. euro, la 161,2 mld. euro

Datoria externă totală a României (publică şi privată) a crescut în perioada primele nouă luni ale anului cu 17,3 miliarde de euro faţă de nivelul de la finalul lui 2022, ajungând la un total de 161,2 miliarde de euro, arată datele publicate luni de BNR. Din suma totală, datoria administraţiei publice a ajuns la 73,3 miliarde de euro, cu un salt de 26,7% faţă de decembrie 2022. Potrivit BNR, evoluţia stocului titlurilor de natura datoriei emise de Administraţia publică include influenţa creşterii preţurilor titlurilor de stat, în valoare de 2 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO