Bănci și Asigurări

Briefingul zilei de 27 noiembrie 2023

Briefingul zilei de 27 noiembrie 2023
28.11.2023, 00:06 83

» Iohannis, aviz pentru începerea urmăririi penale împotriva foştilor miniştri ai sănătăţii

Preşedintele Klaus Iohannis a dat luni aviz pentru începerea urmăririi penale împotriva foştilor miniştri ai sănătăţii, Vlad Voiculescu (USR) şi Ioana Mihăilă (Reper) în dosarul achiziţiei de vaccinuri anti-Covid, anunţă Administraţia Prezidenţială. De asemenea, DNA a cerut Senatului României ridicarea imunităţii fostului premier Florin Cîţu (PNL) în dosarul achiziţiei de vaccinuri. Procurorii DNA îşi argumentează acuzaţiile în dosarul vaccinurilor anti-Covid, pe faptul că fostul premier Florin Cîţu şi cei doi miniştri Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă au aprobat cumpărarea a zeci de milioane de doze de vaccin peste necesarul deja contractat.

 

» Preţul aurului atinge maximul ultimelor şase luni

Preţul aurului a urcat luni la maximul ultimelor şase luni, în urma opiniilor tot mai numeroase ale analiştilor referitoare la sfârşitul majorării rateor dobânzilor şi al unei deprecieri înregistrate de dolarul american, raportează Financial Times. Preţurile aurului au crescut cu până la 0,6%, ajungând la 2.013,10 dolari pe uncia troy în timpul tranzacţiilor din Asia, cel mai ridicat nivel înregistrat de la jumătatea lunii mai a anului curent. Ascensiunea aurului a fost susţinută de o depreciere a dolarului.

 

» Cîţu, despre achiziţia de vaccinuri: Mi-am exercitat atribuţiile de prim-ministru

„Mi-am exercitat atribuţiile de prim-ministru, în conformitate cu legislaţia din România”, spune fostul premier Florin Cîţu. El a refuzat să spună dacă s-a consultat cu preşedintele Iohannis când a luat decizia contractării dozelor de vaccin Covid. Cîţu nu demisionează din PNL. Întrebat dacă dosarul este unul politic, el spune: „Nu pot să mă exprim în acest moment.”

 

» Nicuşor Dan: Am finalizat înlocuirea primului tronson de conductă cu finanţare din fonduri europene

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat luni finalizarea înlocuirii primului tronson de conductă cu finanţare din fonduri europene. Primarul general al Capitalei precizează că alte şapte şantiere pentru înlocuirea sistemului de termoficare finanţate cu fonduri POIM sunt în prezent deschise şi se află în diferite stadii de execuţie. „În afară de acestea, trei obiective sunt în faza de autorizare, iar restul (până la 25) sunt în faza de proiectare”, încheie Dan.

 

» Premierul Ciolacu, pledoarie pentru digitalizarea ANAF

Premierul Marcel Ciolacu a pledat luni pentru digitalizarea instituţiilor statului, în special a ANAF. El afirmă că nu poate lua decizii eficiente pentru că nu are informaţii în timp real şi nu poate vedea unde se risipesc banii în sistem. „Eu, ca prim-ministru, nu am informaţiile atât de repede ca să pot să fiu eficient şi să iau deciziile care se impun, în timp real, pentru că nu am digitalizare, la ANAF, în sistemul de sănătate, nu pot vedea eficienţa, unde se risipesc banii în sistem”, spune Marcel Ciolacu.  

 

» Ciolacu: Avem două mari provocări, PNRR şi aderarea la OECD

Avem două mari provocări, PNRR, care înseamnă atât resurse financiare, dar cel mai mult înseamnă reforme de fond, dar avem şi cea mai mare provocare - aderarea la OCDE, a spus premierul Marcel Ciolacu la conferinţa de lansare a proiectului „RO 3.0. Viziunea Viitorului”. „Amândouă am putea spune că pot crea un plan pentru România. Trebuie să ţinem cont de contextul extern, de crizele de securitate, energetice şi trebuie să învăţăm din ultimii doi, trei ani”, a spus Ciolacu.

 

» Banca Mondială: România are nevoie de investiţii substanţiale pentru tranziţia verde

România are nevoie de investiţii substanţiale pentru tranziţia verde a întregii economii, necesar estimat la aproximativ 3% din PIB-ul cumulat până în 2050, respectiv 356 mld. dolari, alocaţi în sectoarele cheie pentru decarbonizare, arată cel mai recent Raport de Ţară privind clima şi dezvoltare.

În plus, pentru adaptarea la schimbările climatice ar putea fi nevoie de investiţii de încă 160 mld. dolari (1,3% din PIB-ul cumulativ). „Deşi finanţarea publică (inclusiv din fonduri UE) va juca un rol critic, România se confruntă cu constrângeri fiscale substanţiale, iar stimularea investiţiilor verzi din sectorul privat va fi esenţială” scrie raportul Băncii Mondiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO