Bănci și Asigurări

BPR vrea sa fie intre in randul bancilor comerciale

30.06.2000, 00:00 26



Cooperativa de credit-Banca Populara Romana (BPR) care, potrivit noii legislatii in materie, trebuie sa aleaga intre statutul de cooperativa de credit sau de banca comerciala, opteaza pentru a doua varianta, a spus ieri Emil Botea, presedintele BPR.

Guvernul a emis recent o ordonanta de urgenta privind organizatiile cooperatiste de credit, prin care cuvantul banca este eliminat din titulatura acestui tip de institutii, urmand ca toate cooperativele de credit-banci populare, infiintate pe baza unei legi din 1996, sa aleaga intre a ramane cooperativa, sub supravegherea Bancii Nationale, sau a deveni banca, conform legii bancare.

Subscrierea actiunilor la capitalul viitoarea banci se va face imediat ce BNR va reglementa, prin norme, transformarea cooperativelor de credit-banci populare in banci comerciale. Pana atunci, BPR ofera un certificat de economii convertibil in actiuni, pe sase luni, cu o dobanda de 42-45%. De asemenea, deponentii actuali ai bancii vor putea opta pentru transformarea in actiuni a sumelor pe care le detin.

"Vom oferi clientilor nostri actiuni la valoarea nominala, de 1000 lei, fata de 1650 de lei valoarea de emisiune", a spus Botea.

Botea mizeaza pe un capital social de 1000 miliarde lei, mult peste limita de 200 miliarde lei actuala a bancilor comerciale, in conditiile in care BPR are acum active de circa 1000 miliarde lei, din care 550 miliarde lei depozite ale populatiei.

BPR a incercat deja sa penetreze sistemul bancar prin preluarea capitalului majoritar al Bancii Unirea, care a fost pusa de BNR sub supraveghere, zilele trecute, din pricina unei retrageri bruste a 85 miliarde lei din conturile sale efectuata chiar de catre BPR.

Pe 5 iunie, BPR a decis oprirea tuturor platilor pe o perioada de sase luni, invocand ca retragerile masive ale populatiei, pe fondul crizei de la Fondul National de Investitii si a celei de Banca Internationala a Religiilor, au destabilizat cooperativa.

Doua saptamani mai tarziu, BPR a anuntat ca plateste doar dobanzile. Acum, Botea declara ca de la 1 iulie incepe "normalizarea" relatiilor cu clientii cooperativei, care vor primi, la cerere, si sumele depuse, nu numai dobanzile. Cererile nesatisfacute se ridicau la circa 100 miliarde de lei. La sfarsitul lunii mai, structura plasamentelor era: 600 miliarde lei, credite la populatie, participatii la capitalul social al altor societati, 89 miliarde lei, titluri cotate la Bursa de Valori si Rasdaq, 2 mld. lei, imprumuturi pentru companii, 155 miliarde lei si plasamente imobiliare de 62 miliarde lei.

Botea spune ca exista deja un "nucleu" de companii, foste fondatoare ale BPR, care vor subscrie circa 500 miliarde lei la capitalul viitoarei banci, precum si numerosi oameni de afaceri romani puternici care si-au manifestat dorinta de a participa in viitoarea banca.

"Toti stim ca banii multi vin de la cunostinte. Pot fi si nume sonore la capitalul viitoarei banci", a spus Botea.

In context, Botea a spus ca Traian Basescu, acum primar general, este actionar la Banca Unirea, iar Sorin Ovidiu Vantu, patronul conglomeratului Gelsor, fost proprietar al Sov Invest, societatea de administrare a FNI, detine parti sociale la BPR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO