Bănci și Asigurări

BNP Paribas Lease: Finantarile pentru agricultura si constructii au cel mai mare potential de crestere

BNP Paribas Lease: Finantarile pentru agricultura si constructii au cel mai mare potential de crestere

Phillipe Chabert, directorul general al BNP Lease: Acum este un moment foarte bun pentru finantarile cu dobanzi fixe, din cauza cresterii costurilor. Cred ca cresterea dobanzilor va continua, deoarece criza financiara internationala inca nu s-a terminat.

21.07.2008, 14:21 465

BNP Paribas Lease, cel mai nou jucator din piata leasingului, membru al gigantului francez BNP Paribas, estimeaza ca va acorda finantari de 10 milioane de euro pana la sfarsitul acestui an. Compania isi va incepe in curand activitatea si va lucra numai cu clienti corporate, carora le va acorda atat credite, cat si finantari in sistem leasing in euro.
"Targetul nostru nu este sa castigam cota de piata, am venit in Romania pentru a lucra in principal cu partenerii nostri din alte tari, care au subsidiare aici. Romania are un potential foarte mare pentru investitii, deci si pentru piata finantarilor, datorita dimensiunii tarii si statutului de membru al Uniunii Europene", a declarat Phillipe Chabert, directorul general al BNP Lease.
El spune ca BNP Paribas nu va opta pentru a abordare generalista si nici nu va dezvolta o banca, ci va merge pe finantarea specializata de active. In Romania, grupul BNP Paribas mai detine companiile Arval, specializata pe leasing operational, Cardif, care activeaza in asigurari de viata, si Cetelem, cel mai mare jucator din piata creditelor de consum. La sfarsitul anului trecut, Cetelem avea credite in sold de 816 milioane de lei (226 milioane de euro), cu 77% peste valoarea din 2006.
BNP Paribas Lease nu se va pozitiona ca un jucator agresiv, spune el, iar afacerile vor incepe sa creasca mai rapid in 2009, in conditiile in care acum compania este inca in curs de dezvoltare.
Chabert, 43 de ani, lucreaza in cadrul grupului BNP Paribas din 1990, iar inainte de a veni la conducerea companiei de leasing din Romania a facut parte din top managementul subsidiarei de profil din Italia.
Pe piata locala, grupul se va specializa pe finantari pentru echipamente. "Stim ca piata se bazeaza pe finantari auto, dar pe acest segment activeaza compania de leasing operational a grupului, Arval. Pentru inceput, nu vom finanta nici proiecte de real estate, desi in Franta facem acest lucru. Poate peste cativa ani am putea intra si pe acest segment", explica Chabert.
El considera ca domeniile cu cea mai mare nevoie de finantare pentru echipamente sunt agricultura si constructiile.
"Cred ca finantarile pentru agricultura au cel mai mare potential de crestere, pentru ca exista un deficit important de echipamente in acest sector. Se vor face multe investitii in acest domeniu si nu cred ca acum exista pe piata multe oferte de finantare pentru fermieri. Si in constructii potentialul este mare, deoarece cresterea rapida consuma capitalul, iar investitorii au nevoie de finantari", spune Chabert.
Pentru vanzarea produselor sale, BNP Paribas Lease va lucra cu dealeri de echipamente.
"Nu face parte din strategia noastra sa construim o retea teritoriala", afirma directorul general al companiei. El spune ca societatea va avea atat produse cu dobanzi fixe, cat si variabile.
"Acum este un moment foarte bun pentru finantarile cu dobanzi fixe, din cauza cresterii costurilor. Cred ca majorarea dobanzilor va continua, deoarece criza financiara internationala inca nu s-a terminat", afirma Chabert.
Compania se va finanta, in cea mai mare parte, de la banca-mama. Chabert estimeaza ca BNP Paribas Lease va trece pe profit dupa 3-4 ani de activitate, dar subliniaza si ca in ultimii ani marjele de profit din leasing au scazut usor.
Din top managementul BNP Paribas Lease Group IFN mai fac parte Elena Matache (Chief Financial Officer), Camelia Graiter (director comercial) si Marian Condrat (manager de risc). Compania este controlata de BNP Paribas Lease Group Franta, care detine 98% din actiuni, in timp ce restul titlurilor sunt detinute de mai multe companii ale grupului francez.
Anul trecut, piata leasingului a depasit valoarea de 4,9 miliarde de euro, iar echipamentele au avut o pondere de 21%, ceea ce inseamna finantari de circa un miliard de euro. Sectorul constructiilor domina piata leasingului pentru echipamente, cu o pondere de 37% in totalul finantarilor acordate, potrivit datelor Asociatiei Societatilor Financiare din Romania. Constructiile sunt urmate de domeniul IT si software (8%), industria metalurgica (8%), service-uri auto (7%), industria alimentara (6%), industria medicala (6%), industria tipografica (5%), agricultura (5%), industria de prelucrare a lemnului (4%), iar restul de 14% din finantarile pentru echipamente au fost destinate altor domenii.
Cea mai mare pondere in piata de leasing au detinut-o anul trecut finantarile pentru vehicule, de 70%, in timp ce finantarile pentru real estate au reprezentat 9%.
Companiile de leasing estimeaza ca anul acesta cresterea pietei va fi de 15-25%, fata de 53% anul trecut, totalul finantarilor urmand sa mai castige un miliard de euro fata de 2007. Un factor care ar putea afecta piata este incetinirea vanzarilor de autoturisme din prima parte a acestui an, finantarile pentru aceste bunuri reprezentand circa o treime din totalul celor acordate.
In aceste conditii, tot mai multe companii de leasing se orienteaza spre sectorul echipamentelor si cel imobiliar. BNP Paribas Lease Group mai activeaza in tari ca Austria, Belgia, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, India, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Marea Britanie sau Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO