Bănci și Asigurări

BCR sparge piata economisirii

07.12.2008, 18:22 11

BCR, cea mai mare banca din sistem, zdruncina piata de economisire cu o oferta soc pentru depozitele in euro: dobanda de 7% pe an. Aceasta dobanda, cea mai mare din piata in acest moment, este oferita pentru depozite pe doua luni, constituite pana pe 15 ianuarie.
Miscarea BCR vine chiar dupa ce Banca Centrala Europeana a taiat joia trecuta trei sferturi de punct procentual din dobanda la euro, coborand-o la 2,5% pe an. Sorin Mititelu, directorul Directiei Dezvoltare Afaceri si Produse Retail, spune ca pentru banci a devenit mai ieftina atragerea de euro pe plan local, chiar si la asemenea dobanzi, in conditiile in care costurile la care pot atrage finantari din strainatate au urcat puternic dupa reducerea ratingului Romaniei.
Dupa blocajul de pe pietele financiare internationale din octombrie, bancile locale obtin mult mai greu finantari de la "bancile-mama" care pana de curand le alimentau cu lichiditati ieftine, asa ca acum se vad nevoite sa se reorienteze catre clienti.
Pe de alta parte, Mititelu noteaza ca, desi dobanzi atat de inalte nu apar in ofertele standard ale bancilor, clientii care depun sume mari negociaza in mod curent dobanzi chiar si mai mari.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO