Bănci și Asigurări

BCR sparge piata economisirilor oferind la euro o dobanda de 7%

07.12.2008, 18:23 572

BCR, cea mai mare banca din sistem, iese la atac pe segmentul de economisire cu un depozit in euro pe doua luni, la care plateste o dobanda de 7% pe an. Acesta este cel mai ridicat nivel oferit de bancile locale in ofertele standard pentru clienti.

"A ajunge la 7% pe an pentru un depozit in euro nu este exceptional", considera Sorin Mititelu, directorul executiv al Directiei Dezvoltare Afaceri si Produse Retail din BCR. Suma minima pentru constituirea unui astfel de depozit este de 1.000 de euro. Banca a majorat totodata si dobanda la contul de economii Maxicont, la 5% pe an, iar clientii care achizitioneaza in paralel si unitati ale fondului monetar BCR Asset Management primesc 6% pe an.
Pe piata dobanzile la depozitele in euro oscileaza in general intre 5% si 6% pe an, in functie de maturitatea depozitului. Volksbank, un alt jucator de top, plateste de saptamana trecuta o dobanda de 6,5% pe an la depozitele in euro pe o luna, insa pentru celelalte scadente dobanzile sunt mai mici.
Decizia BCR vine chiar in contextul in care Banca Centrala Europeana (BCE) este in plin ciclu de reducere a dobanzii. Saptamana trecuta BCE a taiat 0,75 puncte procentuale din dobanda de referinta la euro, ducand-o la 2,5% pe an, nivelul urmand sa fie executat pentru prima data in cadrul licitatiei care va fi organizata pe 10 decembrie. In urma anuntului, indicatorul EURIBOR pentru scadenta de trei luni (care exprima dobanda la care cele mai importante banci din zona euro isi ofera imprumuturi intre ele) a coborat cu doar 10 puncte de baza, la 3,56% pe an.
Sorin Mititelu spune insa ca pentru banci a ajuns sa fie mai ieftin sa atraga finantari de pe piata locala decat sa se imprumute in strainatate.
De altfel, bancile romanesti cu greu mai pot sa acceseze linii de credit de la mamele lor, care pana acum le ofereau lichiditati ieftine in euro. Totodata, prima de risc perceputa ban-cilor locale a urcat puternic, dupa deciziile agentiilor de rating Standard&Poor's si Fitch de a reduce calificativul de tara acordat Romaniei sub pragul de investment grade.
Inrautatirea perceptiei asupra economiei romanesti s-a vazut in cresterea primelor de risc pentru asigurarea datoriei statului roman (CDS), care au urcat la 600 de puncte de baza, nivel de sase ori mai mare fata de inceputul anului. In acest context, Mititelu se asteapta ca dobanzile la depozitele in euro sa continue sa urce, insa in paralel se vor scumpi si creditele.
"Bancile vor sa continue cresterea pe creditarea in euro. Acum este mai ieftin sa atragi euro pe plan local", noteaza Mititelu, subliniind ca dobanzile mari nu reflecta o sete nefireasca de euro. Astfel, dobanzile la depozitele in euro vor flucuta intre 4,5% si 7% pe an. Pe partea de creditare, el vede dobanzile urcand la cel putin 9,5% pe an pentru finantarile ipotecare. Creditele de consum vor avea dobanzi de cel putin 14,5% pe an. Noile norme de creditare ale BNR au blocat operatiunile de refinantare a creditelor, care vor fi disponile doar pentru un segment restrans de clienti, mai spune Mititelu.
El a explicat ca pentru un imprumut in valuta, cu o dobanda initiala de 4,5% pe an, un client care vrea sa-l refinanteze acum are nevoie de un venit cu 40% mai mare. "Consolidarea datoriei si transpunerea pe o perioada mai lunga pentru ca socul cresterii dobanzii sa fie mai usor de asimilat este o ratiune pentru apelarea la un credit de refinantare", considera oficialul BCR.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO