Bănci și Asigurări

BCR si BRD au facut 65% din profitul sistemului bancar

16.05.2008, 20:41 19

Profitul net al sistemului bancar a insumat circa 265 de milioane de euro in primele trei luni ale anului, insa 65% din castig a fost obtinut doar de liderii pietei - BCR si BRD, in conditiile in care numarul total al jucatorilor a ajuns la 42.
Asa se face ca profitul mediu care ar reveni unei banci de-abia atinge echivalentul a 580.000 de euro. Numarul institutiilor de credit a continuat sa urce incet anul trecut, nou-venitii avand bugete importante de cheltuit in incercarea de a-si face loc pe piata.
Desi conditiile de finantare au devenit mai dificile, multe banci au investit mai departe pentru extindere: 225 de unitati noi si aproape 1.600 de oameni angajati au alimentat cresterea costurilor. Reteaua bancara numara 5.706 unitati la sfarsitul lunii martie, in timp ce numarul salariatilor a urcat la 67.250.
De altfel, cresterea profitului net pe industrie a incetinit in martie, in conditiile in care primele doua luni ale anului au consemnat o majorare de peste 58% in lei fata de aceeasi perioada din 2008, in timp ce la trei luni dinamica a fost de 48,5%.
Bancile mari au reusit insa sa-si majoreze substantial castigurile din marja de dobanda, in contextul in care aveau rezerve de lichiditate si au majorat intai dobanzile la credite si abia mai apoi pe cele la depozite.
BCR a raportat o crestere spectaculoasa a profitului pe trimestrul I, de peste 80%, in timp ce nou-intratii de la Millennium au avut o pierdere de 6 mil. euro. Si OTP Bank a ramas pe pierdere, desi este in al patrulea an de operatiuni.
Viteza de crestere a activelor bancare a ramas relativ stabila in februarie si martie, la circa 47% an la an, volumul total inregistrat la sfarsitul trimestrului I fiind de peste 71 mld. euro in conditiile deprecierii leului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO