Bănci și Asigurări

BCR, profit de 206 mil. euro la jumatatea anului

BCR, profit de 206 mil. euro la jumatatea anului

Dominic Bruynseels, noul CEO al BCR

31.07.2008, 18:23 29

Grupul BCR a obtinut in semestrul I un profit net de 206,6 milioane de euro, in crestere cu 48% fata de castigul realizat in prima jumatate a anului trecut.
Andreas Treichl, CEO al Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a precizat ca banca a adus peste 90% din profit, contributia celorlalte subsidiare ale grupului fiind "neglijabila". Rentabilitatea capitalului propriu al BCR a crescut de la 21,2% la 30,4%, iar ponderea costurilor in totalul veniturilor a scazut puternic de la 54% la 41,6%.
"Am controlat costurile si am gestionat adecvat riscurile, in acelasi timp fructificand oportunitatile oferite de piata. Ne propunem sa cream o valoare mai mare pentru actionarii nostri si sa ne consolidam pozitia de lider de piata", a declarat Dominic Bruynseels, noul CEO al BCR, care a preluat efectiv conducerea bancii la inceputul acestei luni.
La nivel de grup, BCR a inregistrat in primul semestru venituri nete din dobanzi de aproape 391 de milioane de euro, in crestere cu 47% fata de aceeasi perioada a lui 2007. Veniturile din comisioane au urcat mai incet, cu 27%, pana la 134 de milioane de euro.
"BCR a devenit cea mai eficienta banca din grup, desi este in continuare in plin proces de integrare si mai sunt multe aspecte de imbunatatit si probleme de rezolvat. Cresterea costurilor cu 8,9% a avut drept surse principale extinderea retelei de unitati si cresterea inflatiei", a comentat Andreas Treichl, seful Erste Bank.
In acelasi timp, el a mentionat costuri cu integrarea BCR in grup in valoare de 11,4 mil. euro, suma totala avuta in vedere pentru intregul an fiind de maximum 40 mil. euro.
Cat priveste costurile cu restructurarea personalului, acestea ar putea fi mai mici decat fusese prevazut, avand in vedere ca numarul de posturi va fi redus anul acesta cu circa 1.000 fata de tinta initiala de 1.500. La jumatatea anului BCR avea 9.562 de angajati si ar urma sa ajunga in decembrie la 8.700 in loc de 8.200. Treichl a explicat modificarea tintei prin decizia de a nu mai externaliza serviciul de transport al numerarului.
"Am constatat ca in Romania nu exista destui furnizori profesionisti ai acestui tip de servicii si nu putem organiza o licitatie adevarata pentru a selecta o firma."
Pe de alta parte, Treichl a remarcat ca la BCR creditul a crescut in semestrul I substantial mai incet decat piata in ansamblu, insa sustine ca aceasta este de fapt o optiune strategica pentru a pastra un echilibru intre volumul creditelor si cel al depozitelor atrase, astfel incat raportul dintre acestea sa nu treaca de 110-115% maximum.
Incetinirea creditarii s-a reflectat in cresterea activelor bancii BCR cu numai 1,8% in sase luni, pana la 16,6 mld. euro.
Dar cu toate ca viteza de crestere a creditelor acordate de BCR a incetinit in iunie la 42% fata de un varf de 48% atins in decembrie, in timp ce piata a continuat sa accelereze pana la un ritm anualizat de 66%, la BCR raportul credite/depozite a depasit plafonul invocat de Treichl, ajungand la 126% de la 112,3% in urma cu doar un an. Motivul: depozitele au crescut cu numai 28% fata de semestrul I 2007, pana la 8,8 miliarde de euro, in timp ce creditele s-au majorat cu 44,4%, pana la 11,18 miliarde de euro.
Totusi, seful Erste afirma ca BCR are un exces de lichiditati in lei. De asemenea, el sustine ca 75% din creditele de retail in valuta sunt finantate din depozite atrase de BCR in euro, restul necesarului fiind acoperit de Erste inclusiv pentru creditele corporate.
Ponderea creditului in lei in portofoliul BCR s-a erodat insa puternic de la 58,4% in vara trecuta la 50,3% in prezent.
In conditiile in care BCR isi propune sa creasca pe credite mai incet decat piata, in functie de raportul credite/depozite, Treichl saluta intentia BNR de a introduce noi restrictii la creditare.
Mai mult, se declara "enervat la culme" de practica unor competitori de a acorda credite in franci elvetieni.
"E bine sa ajuti o tara sa creasca, sa se finanteze, sa ajuti oamenii sa se finanteze, insa este rau sa dai bani oamenilor care nu-si permit de fapt un credit. E drept ca asta ni s-a intamplat si noua in Ungaria si fiind foarte concentrati pe crestere n-am fost destul de atenti si ne-am comportat cum n-ar fi trebuit." Seful Erste sustine ca unele banci straine prezente pe piata romaneasca "pompeaza bani la limita iresponsabilitatii", incercand cu disperare sa castige cota de piata.
"Multe entitati sunt departe de top managementul grupurilor, iar actiunile locale nu se potrivesc cu comportamentul la nivel international. Din aceasta perspectiva vedem un pic de pericol in Romania. Sper ca BNR sa faca orice este posibil pentru a opri cat mai curand astfel de evolutii."
Rezultatele publicate de Erste au avut un impact negativ asupra evolutiei actiunilor bancii austriece pe Bursa din Viena, unde acestea pierdeau 3,5% cu circa doua ore inainte de inchiderea sedintei de tranzactionare. La Bucuresti, titlurile Erste s-au tranzactionat ieri in jurul valorii din ziua precedenta, in ciuda unei cresteri de 2% in debutul sedintei. Rezultatele BCR au influentat insa pozitiv evolutia Bursei de la Bucuresti si, in special, a SIF-urilor, care au castigat peste 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO